İzmir Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan, "Adalet toplumların geleceğinin de en önemli güvencesidir. Adil olmayan ve yargısını adil çalıştıramayan bir ülkenin uzun süreli huzurlu bir biçimde ayakta duramayacağı bilinmelidir" dedi.

Bayraklı Adliye Sarayı'nın protokol girişinde düzenlenen törene; Adli Yargı Komisyon Başkanı İbrahim Korkmaz, Başsavcı Vekili Emin Atik ve avukatlar katıldı. Atatürk anıtına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, konuşma yaptı. Avukatlar Günü'nün 59. yılını bugün kutladıklarını belirten Özcan, "Gerek yargı bağımsızlığına gerekse kuvvetler ayrılığı ilkesine yönelik son zamanlarda giderek artan müdahalelerin hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkelerine aykırılık oluşturduğunu gerek kişisel gerekse kurumsal olarak sıklıkla ifade etmekteyiz. Yargı bağımsızlığının bir toplum için ne kadar önemli olduğunu kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Adalet bir toplumda en üstün değerdir ve bu nedenle de vicdanlarda en üst düzeyde özümsenmesi gerekir. Adalet toplumların geleceğinin de en önemli güvencesidir. Adil olmayan ve yargısını adil çalıştıramayan bir ülkenin uzun süreli huzurlu bir biçimde ayakta duramayacağı bilinmelidir. 'Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin de adaletli olmaları gerekir' sözü çok önemli bir gerçeği saptamaktadır. Adaleti sağlayacak olan da yargı olduğuna göre, çağdaş demokratik sistemlerde olduğu gibi, özgürlükçü demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi olan, her türlü iç ve dış etkenlerden arınmış, tam bağımsız yargı sistemini oluşturmamız gerekmektedir. Yargının asli unsuru olan tarafsızlık da ancak bu şekilde gerçekleşecektir. Bağımsız olmayan bir yargı siyasallaşır ve tarafsızlığını yitirir ki bu da ülkemiz için en büyük tehlikedir. Gerçekten bağımsız ve yansız bir yargısı olamayan bir ülkede, temel hak ve özgürlüklerin güvencede bulunduğundan ve hukukun üstünlüğünden söz edilemez. Konuşmamı, Mustafa Kemal Atatürk'ün sözü olan 'İstiklal, istikbal, hürriyet, her şey adaletle kaimdir' sözüyle sonlandırırken, tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum" dedi.

Konuşmanın ardından, İzmir Barosu Resim Sergisi açılışı yapıldı. İzmir Adalet Sarayı E Blok 4. Kat Baro Birimi'nde de kutlamalar düzenlendi.

 

Editör: Haber Merkezi