İzmir Barosu yabancı barolarla geliştirdiği iyi ilişkiler temelinde Türkiye’de başarıyla yürüttüğü kadına karşı şiddet ve çocuk istismarı ile mücadele alanındaki çalışmalarını Balkanlara taşıdı.

11 Kasım 2017 günü Selanik Barosu’nun ev sahipliğinde, İzmir ve Selanik barolarının katılımıyla kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile mücadele alanında yapılacak ortak çalışmalara ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi.

Yapılan toplantıya İzmir Barosu Başkanı Av Aydın Özcan, Baro Genel Sekreteri ve aynı zamanda Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av İlke Erol, Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av Seyide Uludağ, CMK Servisi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. H. Betül Harmanşah ile İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi’nde görev alan avukatlar katıldılar.

Selanik Barosu Başkanı Av Nikos Valergakis’in de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan izmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, “Büyük Önder Atatürk’ün vefatının 79. yıl dönümünde, doğduğu topraklarda bulunmanın buruk gururu içerisindeyim” diyerek başladığı konuşmasında Başkanlığı döneminde İzmir Barosu’nun uluslararası ilişkiler geliştirmesine büyük önem verdiğini ifade ederek bu anlamda Plovdiv ve Selanik barolarıyla kurulan sıcak ilişkiler ve geliştirilen işbirliklerine 17-21 Ocak 2018 tarihlerinde ziyaret edecekleri Strazburg Barosu’nu da ekleyeceklerini ifade etti.

ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

İzmir Barosu’nun kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, “toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet mağduru kadınlarla görüşme teknikleri, adli ve tıbbi değerlendirme ve koruyucu özel yasalarla ilgili konuları içeren eğitim modülleri çerçevesinde sertifikalı eğitim programına katılan yaklaşık 400 avukatla kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve şiddetin sona erdirilmesi amacıyla mücadele edilmektedir” dedi. “Şiddetsiz bir dünya yaratma” çabasıyla Şubat 2016’da İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin faaliyete geçirildiğini söyleyen Av. Aydın Özcan, “şiddet mağduru kadın ve çocukların kolay ulaşabilmesini sağlamak için merkezlerimizin özellikle Adliye’de yer almasını istedik” dedi. Düzenlenen çalışmanın İzmir Barosu’nun “şiddete sıfır tolerans” idealini gerçekleştirme yönünde önemli bir çalışma olduğu söyleyen Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, “İzmir, Selanik ve Plovdiv barolarının verecekleri birlikte mücadelenin dünyaya iyi bir örnek olacağı düşüncesindeyim” dedi.

KARDEŞLİK MESAJI

Selanik Barosu Başkanı Av. Nikos Valergakis ise yapmış olduğu konuşmada daha önce İzmir Barosu’nun davetlisi olarak İzmir’e geldiğini ifade ederek, Selanik ve İzmir’in adeta birbirinin benzeri iki şehir olduğunu ifade etti. “Şansımız İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan’ın bu topraklarda doğup büyümüş” olması diyen Valergakis, her iki baronun kadın hakları, çocuk hakları, mülteciler gibi benzer konularda çalışmalar yaptığını söyleyerek “bu anlamda sadece şehirlerin değil, 8000 üyesiyle İzmir Barosu’nun ve 6000 üyesiyle Selanik Barosu’nun ve üye avukatların da kardeşliği söz konusu. Artık İzmir ve Selanik baroları birlikte hareket edebilir ve ortak çözümler üretebilir” dedi.

Panelde konuşan İzmir Barosu Genel Sekreteri ve Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İlke Erol ise Türkiye’de çocuk hakları alanındaki yasal düzenlemelerden bahsederek İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin çalışma şeklini anlattı. Av. İlke Erol merkez bünyesinde sadece mağdur çocuklara hukuki destek verilmekle kalınmadığını, çocuk hakları alanındaki her tür bilgi ve belgenin derlenerek, başta avukatlar olmak üzere konu ile ilgili herkesin kullanımına açık bir arşiv ve kitaplık ile bilimsel amaçlarla kullanılmak üzere bir veritabanı oluşturulmaya çalışıldığını, aynı zamanda yerel, ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirlikleri geliştirildiğini ifade etti.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin çalışmalarından bahseden Av. Seda Banu Akyüz, merkeze yapılan başvuruların her geçen yıl arttığını ifade ederek, şiddet mağduru kadınlara ilgili yasalar kapsamında koruma ve önleme tedbirleri, nafaka, velayet, konusunda hukuki destek sağlandığını, başvurucuların boşanmaya ilişkin talepleri varsa adli yardım kapsamında bu taleplerinin de karşılandığını ifade etti.

Toplantıda konuşan Selanik Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi Direktörü Av. Roxani Kostatziki ise kadın ve çocuk hakları konusunda Yunanistan'daki yasal uygulamaları anlattı.

Selanik Barosu’nun İzmir Barosu heyeti onuruna bir de yemek verdiği toplantı öncesinde aynı zamanda Selanik Barosu’nda İzmir Barosu Resim Grubu’nun çalışmalarından oluşan bir de sergi açıldı.

Editör: Haber Merkezi