İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Baro Başkanı Av. Aydın Özcan yaparken, Prof.Dr. Ergun Aybars ve Doç. Dr. Vefa Kurban konuşmacı olarak katıldılar.

İzmir Eski Türk Dünyası Koordinatörü Dr. Fadıl Ünal’ın da onur konuğu olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, o gün yaşanan olaylara ilişkin fotoğraflara her baktığında içinin sızladığını söyleyerek, “ben de bir dış Türk’üm. Dış Türkler bu zulümlerin ne olduğunu, bu acıların ne olduğunu iyi bilir. Çünkü birçok ayrımcılığa, haksızlığa uğradık. Ama yılmadık, mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” dedi. Hocalı katliamını kınamakla yetinilmemesi gerektiğini söyleyen Av. Aydın Özcan, “Çünkü oradaki o işgal hala devam ediyor. Avrupa Minsk grubuna rağmen 26 yıldır bu işgal devam ediyor” dedi. Türklerin emperyalizmden çok çektiklerini ifade eden Av. Aydın Özcan, ünlü Amerikalı tarihçi McCarthy’nin bir konferansına katıldığını ve McCarthy’nin bu konferansta 1800’lü yıllardan 1923’e kadar Balkanlar’daki Türklerin uğradığı kaybın %25 olduğunu, Nazi Almanyası’nda bu oranın %10, Mussolini İtalyası’nda ise %12 olduğunu söylediğini ifade etti. Kurtuluş Savaşı ile yırtıp attığımız Sevr’i 95 yıl sonra 15 Temmuz’da iş ve dış düşmanların birleşerek yeniden hayata geçirmek istenildiğini, Suriye’de emperyalizm ve terörizmin kol kola girerek Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak için işbirliğini yaptığını söyleyen Aydın Özcan, Türkiye’nin Balkanlar’da, İran’da, Suriye’de, Irak’ta bulunan soydaşlarımızla geniş bir hinterlanda sahip olduğunu, uygulanan bütün yanlış politikalara rağmen buralarda yaşayan soydaşlarımızın Türkiye’ye büyük bir güven duyduklarını söyledi. Tarihi bilmek gerektiğini söyleyen Av. Aydın Özcan bir çok tarihçiyi dinlediğini ve konularında uzman hiçbir tarihçinin Ermeni Soykırımı iddialarını desteklemediğini söyledi. Bunun için Türkiye’nin kendisini dünyaya iyi anlatması gerektiğini söyleyen Aydın Özcan, “İzmir Barosu olarak uzun zamandır uluslararası bir baro olmak için çalışıyoruz. Yani Türkiye’nin yurtdışındaki davalarını bizzat Türk hukukçularının savunmasını istiyoruz. Bu nedenle Türk hukukunu, savunma mesleğini geliştirmeliyiz” dedi.

Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Başkanı Dr. Asif Kurban ise yapmış olduğu açılış konuşmasında Hocalı’da yapılan katliamın bir ülkenin istila edilme ve boşaltılma yöntemi olduğunu söyleyerek, dünyada buna katliam dense de yapılanların bir soykırım olduğunu ifade etti. Ermeni soykırımı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekleyen Kurban, yapılan bu algı operasyonu ile Türkiye’nin zayıflatılmak istendiğini dile getirdi. “Bu sorun çözülürse Türkiye çok güçlü bir ülke olur” diyen Dr. Asif Kurban, “Türkiye’nin güçlü olması Azerbaycan’ın güçlü olması, Türkmenistan’ın güçlü olması, Kazakistan’ın güçlü olması demektir” dedi.

Panelde konuşan Prof.Dr. Ergun Aybars, Her yıl Nisan ayında Amerikan senatosunun soykırım kararı alıp almayacağının tartışıldığını ifade ederek Amerikan Senatosu’nun böyle bir yetkisi olmadığını söyledi. Amerika’nın dört milyon yerliyi katlettiğini sözlerine ekleyen Aybars, “Avrupa’nın, Amerika’nın Türkiye’ye söyleyecek hiçbir lafı yok” dedi. Sadece hukuka güvenilmesi gerektiğini söyleyen Av. Ergun Aybars bu konuyla ilgili dava açılamayacağını dile getirdi. Hukuk alanında konunun kapanmış durumda olduğunu söyleyen Ergun Aybars, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin almış olduğu kararın soykırım yoktur anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Hocalı katliamı ve tarihsel arka planını anlatan Doç. Dr. Vefa Kurban ise Ermeni soykırımı iddialarının asıl hedefinin Ağrı Dağı üzerinde dalgalanan Ermeni bayrağını görmek olduğunu ifade etti.

İzmir Eski Türk Dünyası Koordinatörü Dr. Fadıl Ünal ise Hocalı’da yaşanan acının sadece Azerbaycan’ın değil tüm Türk dünyasının acısı olduğunu söyleyerek, “bu acı yüreğimizi yakıyorsa bir gün Karabağ’da kutlama törenleri mutlaka olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi