İskeçe Türk Birliği Gençlik Kolu ve Kültür Sorumlusu Bülent Hacısalih ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş eşliğinde Batı Trakya’da İskeçe Türk Birliği çatısı altında faaliyet gösteren dikiş nakış kursları öğretmenleri ve öğrencilerinden oluşan altmış kişilik grup İzmir Barosu’nu ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, kendisinin de Batı Trakyalı olduğu ifade ederek, azınlık olmanın zorluklarını bizzat yaşadığını söyledi. Uzun yıllar Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanlığı görevini yaptığını ifade eden Av. Aydın Özcan, derneklerin sadece İzmir’de değil, İstanbul’da, Bursa’da, Batı Trakya’da aktif olarak çalıştığını söyledi. Bu derneklerin ortak amacının Batı Trakya’da yaşayan Türklerin başta eğitim hakkı olmak üzere haklarını savunmak olduğu söyleyen Aydın Özcan, birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Azınlık olmanın zorlukları olduğunu vurgulayan Av. Aydın Özcan, “sizler Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerisisiniz. Azınlık olarak haklarınızı alabilmek için Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda mücadele etmelisiniz” dedi. Türkiye’de de Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak önemli görevler yaptıklarını söyleyen Aydın Özcan, özellikle çalışma izinleri ve üniversite harçları konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de içinde olduğu görüşmeler yaptıklarını ve bu anlamda önemli kazanımlar elde ettiklerini de sözlerine ekledi. Av. Aydın Özcan sözlerini, “haklarımızı almak için pes etmeyeceğiz, mücadele edeceğiz. Bunun için de iyi eğitim almalıyız, çocuklarımıza iyi eğitim aldırmalıyız. Yunancayı da iyi bir şekilde öğreneceğiz ama bunu yaparken de örf ve adetlerimizi unutmayacağız” diyerek bitirdi.

Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş ise Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlığın birçok haklarının kısıtlandığını, derneklerinin kapatıldığını, bezdirme politikaları izlendiğini söyleyerek “Batı Trakya’da bir azınlık olmamız her söyleneni kabul edeceğiz anlamına gelmiyor. Bizler Yunanistan’da yaşayan Yunan vatandaşlarına verilen hakların aynısını istiyoruz, fazla bir şey istemiyoruz” dedi.

Ziyaret sırasında konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin ise “çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras onlara iyi bir eğitim aldırmaktır. Türkiye’nin aydın geleceği için genç okumuş nesillere ihtiyacı var” dedi.

Ziyaret sırasında Baro Başkanı Av. Aydın Özcan’a kendi hazırladıkları bir tabloyu hediye eden dikiş- nakış öğretmenleri ise, Batı Trakya’da İskeçe Türk Birliği çatısı altında faaliyet gösteren biri merkezde diğerleri köylerde olmak üzere 14 kurs olduğunu, amaçlarının okuyamayan kadınlara bir şeyler öğreterek ailelerine ufak da olsa bir katkıları olmasını sağlamak olduğunu ifade ettiler.

Editör: Haber Merkezi