BERKCAN ZENGİN / İZ GAZETE - İzmir Eğitim Sen 3 No'lu Şube, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipler Birliği (TTB)'nin çağrısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi önünde toplanan yurttaşlar dün akşam Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü'nün talimatıyla 13 akademisyenin, barış imzacısı olduğu gerekçe sunularak açığa alınması basın açıklaması ve yürüyüş ile protesto edildi.

Basın açıklamasına çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi parti temsilcileri, ihraç edilen akademisyenler, açığa alınan akademisyenler, hastane çalışanları, hastalar ve açığa alınan hocalarının yanında olmak için desteğe gelen DEÜ öğrencileri katıldı. "BARIŞ'tı Sözümüz Vazgeçmeyeceğiz" pankartının arkasında toplanan yurttaşlar "Barış için her bedel ödenir, İmzamız direniştir bütün halklar kardeştir, Barış, Ne KHK ne Rektör baskısı Barış talebimizi susturamaz, Hocama Dokunma" dövizlerinin yanı sıra açığa alınan 13 akademisyenin isimleri yazılı kağıtlar taşındı.

Sık sık "Faşizme karşı omuz omuza, imzacı hocalar onurumuzdur, Ne darbe ne OHAL demokrasi derhal, Susma sustukça sıra sana gelecek, Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?" sloganları atıldı. 

"BARIŞ İÇİN BEDEL ÖDEDİK, BEDEL ÖDEMEYE HAZIR"

Basın açıklaması öncesi konuşma yapan, dün akşam Rektör talimatıyla açığa alınan Prof. Dr. Cem Terzi; Hakikat ve Barış için bugün burada olduklarını belirtti. Hakikati ve barışı söyledikleri için bugün burada olduklarını aktaran Terzi, Barışı talep etmenin suç olmadığına dikkat çekti. Hakikat ve Barış için bedel ödediklerini ve bu yolda bedel ödemeye hazır olduklarını vurgulayan Terzi, "Bugünlerde bu ülkede yaşayanların kendinden olmayanların farklı konuşan,yazan ve çizme ne kadar zalimce bir davranış olduğunu gözler önüne seriyor. Bence neden zalimleştik bu soruyu sormak gerek. Neden yaşadıklarımız değerlerimiz duygularımız hatta kutsal saydıklarımız giderek birbirinden uzaklştı. Nasıl ve neden zalimleştik. Bu soruyu sormak gerekiyor. Hakikate değer vermekte ve hakikatin peşinden koşmakla çok derin bir ilişki var. Hakikatin hükümüne zalimlere yer yoktur" diyerek tepki gösterdi. 

"YAŞASIN HAYAT VE HAKİKAT"

Bilim insanları da vatandaşların da aslında hakikat ile ilişkisi aynı olduğunu söyleyen Terzi, "Ya sorumluluk duyar gereğini yaparsınız yada inkar edersiniz. Yüz yıllardır barış bu topraklara bir türlü gelmiyor. Neden bu soruyu sormamız gerekiyro. Hakikatler ile barışmadığımız için. Ötekinin ne düşündüğünü umursamıyoruz. Ötekini dinlemeye anlamaya dair hakiki bir arzumuz , irademiz yok. Bugün yaşadığımız her kötülüğün kökü toplumsal tarihimizdaki hakikatlerle yüzleşmeye cesaret edemediğimiz ve böyle bir geleneğimizin olmamasından kaynaklanıyor. Unutmayın lütfen eğer bir toplum olmak istemiyorsak sadece hakikat kurtarır bizi. Barış hakikat ile gelir. Barış talebi her türlü bedel ödemeye değer, biz bedel ödeyelim yeterki analat ağlamasın. Yaşasın analar, yaşasın hayat ve hakikat" dedi. 

"MÜCADELEYE DEVAM"

Terzinin konuşmasının ardından yurttaşlar adında basın açıklamasını Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu. Adıyaman, 9 Eylül ünversitesinde Barış için akademisyen bildirisine imza attıkları gerekçesi ile haklarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütülen 13 akademisyen hakkında soruştumanın selameti açısından görevden uzaklaştırıldığını söyledi. 

Daha önce görevden uzaklaştırılan ve ihraç edilenlerlerin olduğunu hatırlatan Adıyaman, "Meslektaşlarımız iyi hekimlik değerlerini, akademik özgürlükleri savundukları, emek, barış ve demokrasi mücadelesi için hedef seçilmişlerdir. Emeğin, demokrasinin, hukukun, toplumsal barışın ve iyi hekimlik değerlerinin güçlenmesi ve görevlerine son verilen meslektaşlarımızın öğrencilerine ve hastalarına biran evel yeniden kavuşmaları talebini güçlü bir şekilde dile getiriyoruz. Meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu görevlerine dönemsi için tüm kurumsal ve hukuksal olanaklarımız ile mücadelemizi sürdüreceğimizi kamouyuna bildiriyoruz" diyerek basın açıklamasını sona erdirdi. 

Basın açıklamasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi önünden Dekanlık'a "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz, Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?, Bu daha başlangıç mücadeleye devam, Susma haykır halklar kardeştir,  Faşizme karşı omuz omuza, Rektör simit sat onurlu yaşa, Bilim barış özgürlük, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları ve zılgıtlarla yürüyen yurttaşlar protestosunu Dekanlık önünde sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi