TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel oldu. Baransel, kuyumcu esnafının döviz kurundaki dalgalanmalarla birlikte yaşadığı sıkıntılardan,  odanın yaptığı çalışmalardan ve hafta sonu düzenlenecek oda seçimlerine ilişkin açıklamada bulundu.  Kuyumculuk sektörü içerisinde büyük sıkıntılar yaratan döviz bürolarının altın alıp satmasının artık yasaklandığını dile getirerek sözlerine başlayan Baransel, “ Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.Kuyumculuk yetki belgesi alma süresi 31 Aralık'tan 30 Haziran 2022'ye kadar uzatıldı. Kemeraltı esnafının en fazla yara aldığı kısım yetki belgesinin olmamasıydı. Haziran itibariyle döviz büroları altın satamayacaklar. Biz kuyumcularda döviz satmıyoruz. Herkes işini yapmış olacak” açıklamasında bulundu. 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağında faaliyette olan tüm kuyumculardan 500'er gram altını kamu bankalarına yatırılmasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla da görüşen Baransel, “Karar çıktığında sayın Kılıçdaroğlu İzmir’deydi. Kendisiyle görüşme ayarladık ve derdimizi anlattık. Süreç hemen basına yansıdı ve Bakanlık geri adım attı. Böylelikle yarım kilo altın yükünden kurtulmuş olduk” dedi.

Son dönemde döviz kurlarındaki hareketle altın fiyatlarının yükselmesi ve kuyumcu esnafının olumsuz etkilendiğini söyleyen Baransel, “Kuyumcu esnafının en çok uğraştığı konu enflasyon muhasebesidir. Altın fiyatları yükselince kar yaptığımız düşünülüyor. Sahip olduğum bir kilo altın, 1 kilo 10 gram olursa esnaf para kazanır. Kültürümüzde yer alan örf ve adetlerimizle birlikte kuyumculuk sektörünün biteceğini düşünmüyorum. Ancak son dönemde takı ürünü olarak satışımız azaldı. Böyle olunca esnaf altından para kazanmaya çalışıyor” dedi.

‘İZTO’YLA İLİŞKİMİZ ÇOK YAKIN’

İzmir Ticaret Odası’yla ilişkilerinin oldukça iyi olduğunun altını çizen Barensel, “İzmir Ticaret Odası eski başkanı Ekrem Demirtaş döneminde odayla ilişkilerimiz çok yakın değildi. Mahmut Özgener ile olan bağlantımız çok iyi. İzmir Gemoloji Laboratuvarı’nın kurulmasında Mahmut Bey’in büyük bir katkısı vardır” açıklamasında bulundu. Eğer Oda Başkanıysanız tüm partilere açık olacaksınız’ diyen Baransel, “Mesleğin, odanın menfaatleri için çalışırken tüm partilere yakınız. Bu yüzden de odanın siyaseti olmaz” ifadelerini kullandı.

ÜRÜNLERE BELGE 

Ege Bölgesi’nde Gemoloji alanında ilk olma özelliğini taşıyan ‘İzmir Gemoloji Laboratuvarı’ hakkında bilgi veren Baransel, “Kuyumcu olarak sertifikasıyla birlikte bir ürün alıyorsunuz ve vatandaşa satıyorsunuz. Ancak Gemoloji Labarotuvar’ından teste girmemiş. Açılan gemoloji laboratuvarıyla küçük esnafımız değerli ürünlerini rahat rahat satabilecek. Çünkü hepsini devlet yetkisiyle belgeli ürünler olacak. Laboratuvara 30 bin eoru değerinde bir cihaz aldık. Makinayı esnafın dükkanına götürüyoruz. Makine, ürünlerin değerlerini tek tek gösteriyor ve denetimleri bu şekilde yapıyoruz. Sonrasında da güvenilirlik belgesini veriyoruz” açıklamasında bulundu. 

FUAR MÜJDESİ

2023 başında İzmir’de Fuar düzenleyeceklerini söyleyen Turgay Baransel, “Ticaret Odası ve İZFAŞ ile görüşmelerimizi şimdiden başlattık. Daha önce düzenlenen Fuar’da kimse destek vermemişti. Ancak şuan herkes taşın altına elini koyuyor. Kuyumculuk sektörünü de artık İzmir’de canlandıracağız. Her şeyin güzel olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu. 

KUYUMCU ESNAFINA KONGRE ÇAĞRISI

16 Ocak’ta düzenlenecek  Kuyumcular Odası Olağan Genel Kongresi’nde yeniden aday olan Baransel, kuyumcu esnafına çağrıda bulunarak, “8 yıl boyunca meslekte yaptığım işler belli ve hep bir şeyler katarak ilerledim. Tüm esnaf arkadaşlarımızı kongremize bekliyorum. Ne kadar çok olursak sesimiz,  o kadar güçlü çıkar. Esnafımızı oylarını kullanması için davet ediyorum” dedi.
 

Editör: Haber Merkezi