Gizem TABAN/İZ GAZETE- İz Gazete'ye verdiği röportajda mübadillere yönelik sözlerinden dolayı eleştirilerin odağında olan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer'e İzmir'deki Balkan Dernekleri ve Balkan Federasyonları da tepki gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Balkan Dernekleri ve Balkan Federasyonları temsilcilerinin adına basın açıklamasını Balkan Vakfı’nın Genel Koordinatörü Ömür Şanlı okudu.

'GÖVDEMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK'

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer’e tepkilerini dile getiren Ömür Şanlı, "Bildiğiniz üzere, Şükürer, mübadiller özelinde biz Balkan Göçmenleri’ni hedef alarak İzmir’in bugünkü sorunlarının kaynağı olarak göstermiştir. İzmir’in koku sorunundan, dönüşüm sorununa kadar pek çok çileye dönüşen meselesinin çıkış noktası olarak göçmenleri gösteren söz konusu şahsın fiil ehliyetine dair şüphelerimiz oluşmuştur. Camiamızı rencide eden, aşağılayan, harekette bulunan bu kişiye Balkan göçmenlerinin tarihi ve özellikleri konusunda bazı dersler vermek isteriz. Bugün İzmir’in neredeyse yarı nüfusunu oluşturan bizler; Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki fetihlerine bağlı olarak Balkanlar’a iskân edildik. Bölgeyi Türk yapan Büyük Türk Milleti'nin temsilcileri olarak orada bulunduk. Acı kaderimiz bizi İmparatorluğumuzun dağılması sürecinde Anadolu’ya geri getirdi. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerileri olarak Cumhuriyetimizin kalkınması, yücelmesi için canla başla çalıştık. Kendi topraklarımızda, memleketimizde yaşamaya ve üretmeye başladığımızda; tüm değerlerimizi en çok sahiplenen, koruyup kollayan kesim olduk. Coğrafyası Ege, kokusu Balkan olan İzmir’in güzel hale gelmesi için elimizi değil, doğrudan gövdemizi taşın altına koyduk. Aynı durum ülkemiz genelindeki diğer göçmen kardeşlerimiz için de geçerlidir. Ekseriyetle sorunlu göçler ve mübadelelerle geldiğimiz ülkemizde; yerleştirildiğimiz her şehirde denge unsuru olduk. Taşı toprağı da koruduk; katma değer yaratarak ekonomiye ve kalkınmaya da katkı koyduk. Bunları, inançla, emeğimizle, tüm varlığımızla yaptık" diye konuştu.

'DÜPEDÜZ BİZLERE HAKARETTİR'

Şanlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Şimdi; kendisini İzmirli değil, Ankaralı olduğunu hissettiğini söyleyen; ama ne tuhaftır ki; İzmir’in kalkınması, ekonomisinin kurtuluşu için yetkilendirilmiş bu kişinin hakkımızda söylediklerinin hükmü nedir? Soruyoruz; İzmir’in çöpünü, pis kokusunu, kentsel dönüşüm zafiyetini biz Balkan Göçmenlerine bağlayan bu bakış açısının yetkisi dâhilindeki çözüm önerisi nedir? Bizi başka bir yere sürmek mi? Soruyoruz? Kendisinde en aşağılayıcı biçimde sorumlu ilan etme hakkı gören; bizleri horlayan bu zihniyetin demokrasiyle, insan sevgisiyle, İzmir sevgisiyle bağı nedir? Ne kadar güçlüdür? Soruyoruz? Ve yine soruyoruz; bu şehri yönetenlerin; kendisine bu yetkiyi vererek, kestiği ahkâm ile başta bizler olmak üzere; İzmir’i İzmir yapan tüm dinamikleri alaşağı eden bu ayrımcı, tepeden bakan, çarpık zihniyetin karşılığını vermek gibi bir niyeti var mıdır? İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminde oldukça etkin olan bu ismin; verdiği röportajı ortadan kaldırması; hepimize dokunan aşağılayıcı değerlendirmelerini ortadan kaldırmış olmuyor. Bu açıklama kente dair bir eleştiri ya da özeleştiri değil; gerçekçi bir bakış açısı ya da masum bir değerlendirme değildir. Düpedüz İzmir’i taşıyan, yaşayan ve kalkındıran bizlere hakarettir. Biz Balkan Göçmenlerini başa tutturup, Karşıyakalıları, Doğu ve Güney Doğulu İzmirlileri de hedef alan bu açıklamaların muhakkak ki bir karşılığı olmalıdır."

Editör: Haber Merkezi