İZ GAZETE - 15 Temmuz 2016’daki FETÖ’cü darbe girişimi sonrasında kapatılan Gediz Üniversitesi yerine kurulan Bakırçay Üniversitesi’nde 27 Haziran 2020 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı öğretim üyesi alım ilanı yayınlanmış açıklamalar kısmında ise "Anma törenleri, Türk otomobil tarihi, Türkiye’deki siyasi partiler ve liderleri ile basında darbeler konularında çalışmalar yapmış olmak" koşullarının belirtilmesi adrese teslim ilan iddialarını akıllara getirmişti.

GAZETEMİZ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

O dönem konuyla ilgili açıklama yapan CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir olaya tepki göstermiş ve ilan bir süre sonra kaldırılmıştı.

Yaşananların ardından Bakırçay Üniversitesi Rektörlüğü tarafından bu kez 4 Kasım 2020 tarihinde bir ilan daha yayınlandı. İlanın Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı öğretim üyesi bölümünün açıklama kısmında bu kez ‘’ Doktorasını Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yapmış olmak, çok partili dönem sonrası ve darbelerle ilgili çalışmaları bulunmak” koşulları belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yaparak yine tepki gösteren CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir ilanın akla ve bilimi aykırı olduğunu belirterek eğitim alanında torpilin arındırılması çağrısı yaptı.

‘TORPİL HASTALIĞI’

Akdemir’in açıklaması şöyle;

''15 Temmuz darbe girişiminden önce Gediz Üniversitesi olarak bilinen günümüzün Bakırçay üniversitesi, devletin tüm birimlerine sirayet etmiş torpil hastalığını yapılan tüm eleştirilere rağmen üzerinden atamamış.

27 Haziran 2020 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı öğretim üyesi alım ilanı yayınlayan Bakırçay Üniversitesi Rektörlüğü açıklamalar kısmında "Anma törenleri, Türk otomobil tarihi, Türkiye’deki siyasi partiler ve liderleri ile basında darbeler konularında çalışmalar yapmış olmak" koşullarını belirtmişti. İlanının adrese teslim bir ilan olduğunu gündeme getirip ve bu kişinin de S.A olduğunu işaret etmem üzerine ilan yayından kaldırılmıştı.

TÖRPÜLENEREK YAYINLANMIŞ!

Ancak Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş bu kişiyi üniversitede işe başlatmayı o kadar istiyor ki tekrar alım ilanına çıkılmış. 4 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan ilanda, istenilen şartlar törpülenerek yayınlanmış, “Doktorasını Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yapmış olmak, çok partili dönem sonrası ve darbelerle ilgili çalışmaları bulunmak” başvuru koşulları olarak belirtilmiş. (İlan bağlantısı : https://bakircay.edu.tr/Yuklenenler/04112020%20Akademik%20Per%20ilan%C4%B1/%C4%B0lan_Metni_04_11.2020.pdf )

REKTÖRE ÇAĞRI YAPTI

Sayın Rektör,

30 Ekim’de yaşadığımız depremde henüz insanlarımız enkaz altındayken, Türkiye’nin dört bir yanından yaralarımızı sarmaya gelenlerle birlikte omuz omuza iken yayınladığınız bu ilan yine aynı kişi için ise bu hatadan dönün ve geri adım atın. İzmirliler henüz depremin acısını yaşarken kişiye özel verildiğini düşündüğüm bu ilan akıl ve bilime aykırıdır. Belki de verdiğiniz bu ilanın benzerleri yüzünden binalarımız yıkıldı, insanlarımız enkaz altında hayatlarını kaybetti.

Bu ülke her alanda torpile alıştı ama eğitim alanının torpilden arındırılmasını hayati bir mesele olarak görüyor ve şu soruları size sormak istiyorum; Dünya’nın en iyi 500 üniversitesi arasında neden Türkiye’den üniversiteler yok, neden bilgi üretemiyoruz, neden covit19 aşısının mucidi ülkemizde değil de Almanya’da yaşıyor? Aziz Sancar neden ABD’de yaşıyor? Bu soruların cevabı sizin verdiğiniz bu ilanda saklı sayın hocam. Siz de bir mikrobiyoloji uzmanı olarak torpil işlerine değil de, küresel salgın haline gelmiş olan covid 19 virüsünden ülkemizi nasıl kurtarırız sorusuna cevap bulmaya çalışarak görevinizi yapın.

Aradığınız bilim insanını kendinize yakın kişi değil de, bu göreve layık olan kişi olarak belirlemek, gelecek kuşakların yaşayacağı ülkenin bilimi ve liyakati esas alarak yönetilen bir ülke olması için tarihi sorumluluğunuzdur.

Not: S.A ilanda belirtilen bölümde göreve başlarsa bu konunun üstüne tekrar gideceğimi ve bu konudaki eleştirilerime devam edeceğimi bilgilerinize sunarım.''

Editör: Haber Merkezi