İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Komitesi meclis üyesi ve İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Ziya Dağlıer, İZTO ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin bakanlık tarafından reddedilmesi konusunu gündeme taşıyarak, yönetmeliğin onaylanması için Mahmut Özgener’den destek istedi.

Danıştay iptalinin ardından Bakanlığın hazırladığı yeni imar yönetmeliğinde müteahhitlerin hak kaybı yaşadığını ve inşaat sektörünün tıkandığını belirten Ziya Dağlıer, “Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın Mart 2019’da açtığı davalar sonucunda Danıştay 6. İdare Mahkemesi Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. İstanbul, Ankara ve Bursa Büyükşehir Belediyelerinin kendi imar yönetmelikleri olduğu için ruhsat vermeye devam ettiler. Ticaret Odası başkanımız ve milletvekillerimizin de desteğiyle yeni imar yönetmeliği hazırlanarak geçtiğimiz ay yürürlüğe girdi. Yeni imar yönetmeliği ile meslektaşlarımız yüzde 30’a yakın imar kaybı yaşadı. Daha önce imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmeleri mahkemelik oldu. Yeni imar yönetmeliği yayınlanmasına rağmen arkadaşlarımız hak kaybı yaşadığı ve çoğu mahkemelik olduğu için halen ruhsat alamıyor. Zaten çok zor durumda olan inşaat sektörü yeniden tıkanmış durumda” dedi.

BAKANLIK BÜYÜKŞEHİR’İN GÖNDERDİĞİ İMAR YÖNETMELİĞİ’Nİ REDDETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar yönetmeliğini iptal ettiğini belirten Dağlıer, “İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanan ve taslak aşamasında Ticaret Odamız bünyesinde kurulan Kentsel Dönüşüm, İmar ve Şehircilik komisyonunun katkı sunduğu İzmir’in yeni imar yönetmeliğini onaylaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay’ın iptal ettiği maddelere ve tanımlara benzer madde ve tanımlar olduğu gerekçesiyle İzmir’in imar yönetmeliğini kabul etmedi. Ben bu konuda Mahmut başkanımızdan destek istiyorum. Bakanlık bu yönetmeliği kabul etsin. Meslek odaları bir daha dava açıp iptal ettirsinler. Sektörümüz bu sorundan dolayı çok zor durumda. Bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

ÖZGENER: 'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ'

İzmir Ticaret Odası başkanı Mahmut Özgener, “Geçtiğimiz yıl meclis toplantımızda önceki dönem belediye başkanımıza bir taahhütte bulunmuştum. İmar yönetmeliğini hazırlayıp Ankara’ya göndermesi durumunda Büyükşehir Belediyemizin yanında yer alacağımızı ve her türlü desteği vereceğimizi söylemiştim. Çevre ve Şehircilik bakanımız odamızı ziyaret ettiğinde de bu konuyu aktarmıştım. Şimdi tekrar destek olmaya hazırım. Bakanla görüştüğümüzde bu konuyu muhakkak gündeme getireceğim. Bu yönetmeliğin onaylanması için her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi