Gizem TABAN/İZ GAZETE- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, eşi vefat etmiş sosyal yardım faydalanıcısı kadınlara yönelik yeni bir desteği hayata geçireceklerini belirterek, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik Konut Destek Programı kapsamında 2 bin 23 adet konut temini sağlayacaklarını, hane başına 300 bin TL destek vereceklerini açıkladı.  Bakan Yanık, konut projesinden eşi vefat etmiş ve 18 yaş altı en az 3 çocuğa sahip olan sosyal yardım faydalanıcısı kadınların yararlanabileceğini ifade etti. Söz konusu desteğin eş vefatı ve 3 çocuk şartına bağlanması ise tepki çekti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Üyesi Hilal Susuz, destek programında kadının kategorize edildiğini belirtirken İzmir Kent Konseyi Başkanı Avukat Nilay Kökkılınç da kadının ayrıştırıldığını vurgulayarak söz konusu şartların kadın haklarına aykırı olduğunu söyledi. 

‘AKP’NİN POLİTİKASI’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Üyesi Hilal Susuz, destek programında kadınların kategorize edildiğinin altını çizerek, “Kadınların en büyük sorunu toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin getirdiği sorunlar; şiddet, boşanamama, iş bulamama, işten çıkarmalarda listenin en üst sırasında yer almaları… Bunlar daha da sıralanabilir. Bakanlığın bu açıklaması; kadını ‘anne’ olarak tanımlıyor. Üç çocuk şartını değerlendirirsek; üç çocuk şartı, AKP iktidarının bir politikası… Sadece çocuk sahibi olan kadınlara tanınan bir hak, sanki çocuk sahibi olmayan kadınlar maddi zorluk yaşamıyormuş gibi… Ayrıca 3 çocuğu diretmek, insanları buna mecbur etmek gibi bir durum söz konusu… Kadınları kategorize ediyor” açıklamalarında bulundu.

‘TEK DERDİ BU MU?’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçmiş süreçte; ‘Anneliği reddeden kadın eksiktir, yarımdır’ sözlerine atıf yapan Susuz, “Çocuk şartı, Erdoğan’ın bu açıklamasıyla örtüşüyor. Yani üç çocuk doğurmayan kadın, belli başlı haklardan faydalanamıyor. Kadınların, eşi ölmüş kadınların ya da 2-3 çocuğu olan kadınların tek derdi bu mu? Burada esas odaklanılması gereken şu; kadınların en büyük derdi 300 bin lira destek alıp ev sahibi olmak değil. İlla ki üç çocuklu anneleri düşünüyorlarsa çocukların eğitim masrafını öncelesinler” diye konuştu. 

‘BÜYÜK HAKSIZLIK’

 Kadınlara destek vermek için en az 3 çocuk şartının getirilmesinin kadın haklarına aykırı olduğunu vurgulayan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ise, “Anayasa’ya göre kadınlar pozitif ayrımcılık uygulayabilirsiniz, ayrı bir destek verebilirsiniz ama kadınları; evli ya da değil, eşi vefat etmiş ya da boşanmış, 3 çocuğu var ya da 1 çocuğu var ya da çocuğu yok şeklinde ayrıştırırsanız bu tamamen eşitlik kurallarına aykırı bir tasarruf olur. Bu hamleyi, seçime yönelik bir algı olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi