Terör örgütü IŞİD’i öven yayınlar basan ve dağıtan, terör örgütü IŞİD ile bağlantısı olduğu düşünülen ve halen faaliyette olan yayınevleri ile kitabevleri olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu TBMM’ye taşıdı.

İçişleri Komisyonu Üyesi olan Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ‘1 Mayıs 2015 Emniyet Genel Müdürlüğü saldırısı’ iddianamesinde ‘Piramit’ kod isimli bir gizli tanığın ifadelerine yer verdi.

Gizli tanık; halen işletilmekte olan, örgütün lojistik deposu olarak kullanıldığını ifade ettiği Mekke Kitabevi ve kitabevini işleten şüpheli Cuma Şahin ile ilgili “Elmacı Pazarı civarında Mekke Kitabevi işletir, kitapçı Cuma olarak bilinir. DEAŞ terör örgütü adına kitap dükkânı çalıştırır. Örgüt adına gelen malzemeleri kitap kutularını koyup saklayabilir. Açık kimlik bilgilerini burada öğrendiğim şahıs, Cuma Şahin isimli şahıstır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde, Suriye’de IŞİD’in kontrolünde olan ancak daha sonra kaçtığı bölge olan Tabka’da ele geçirildiği ifade edilen ‘Şehadet Yolunda Cihat Erleri’ isimli kitabın İstanbul’da Üsküdar ve Fatih’te faaliyet gösteren Küresel Kitap tarafından yayınlandığı ve Bağcılar’da bulunan Step Ajans adlı matbaada basıldığı ortaya çıkmıştı. Bakan, verdiği önergede Kürsel Kitap ile ilgili detaylara da yer verdi.

SOYLU’YA 3 SORU

CHP’li Bakan, Süleyman Soylu’ya IŞİD ile mücadele kapsamında 3 soru sordu:

1 – Türkiye içeride ve dışarıda terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele ederken; IŞİD ve el Kaide kitapları basan ve dağıtan yayınevleri ile kitabevi adı altında varlıklarını sürdürmesi doğru mudur?

2 – Hükümet terör örgütü IŞİD ve El Kaide’yi öven, bu terör örgütlerine militan kazandırmada etkili olan bu tarz yayınları, yayınevlerini ve kitabevi olarak faaliyet gösteren yerleri tespit edilerek herhangibir yaptırım uygulamayı düşünmekte midir?

3 – Ulusal güvenliğimizi, kamu güvenliğimizi tehdit eden, askerimizi, polisimizi ve sivil insanlarımızı şehit eden IŞİD terör örgütüyle bağlantılı olduğu düşünülen Küresel Kitap, Mekke Kitabevi gibi halen faaliyette olan yerlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

 

Editör: Haber Merkezi