Geçtiğimiz günlerde Hükümet’in taşeron işçilerle ‘çerçeve sözleşme’ imzalaması gündeme geldi ve taşeron işçilerin kadroya alınması için 15 maddelik bir kadro formül açıklandı. 

Açıklanan 15 maddelik formülde; üçer yıllık sözleşme dönemlerinin olacağı, ‘özel sözleşmeli personel’ pozisyonunda istihdam edilecek işçilerin ilgili statüye atandıktan 3 yıl sonra sözleşmelerinin yenileceği gibi detaylar belirtildi.

Mart ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği önergede taşeronun kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusuna “Çalışmalar Maliye Bakanlığı kooridesinde devam etmektedir” yanıtını alan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bu kez Maliye Bakanlığı’na sordu.

DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR

Hükümetin, işçilerin aklıyla alay ettiğini söyleyen Bakan, “Hükümet işçiye bir söz verdi ve ‘taşeronu kaldıracağım’ dedi. Sözünde durmayan hükümet, 800 bin işçinin umudunu sömürdü. Taşeron sisteminin adına ‘özel sözleşmeli personel’ deyip işçinin önüne yine taşeron sistemini koyan hükümet, işçilerin emekçilerin aklıyla alay ediyor. Hükümet taşeron konusunda iyice sıkıştı. Verdiğimiz soru önergelerine verecek cevabı olmayan Bakanlıklar önergeleri birbirine paslıyor. Dar alanda kısa paslaşmalarla sürekli top çeviren Bakanlıklar sorulara cevap vermiyor, veremiyor” ifadelerini kullandı.

AĞBAL’A 6 SORU

CHP’li Bakan, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:

1) İşçilerin ‘özel sözleşmeli personel’ pozisyonuna geçirilmesine ilişkin yürütülen çalışmanın detayları nedir? Çalışma ne aşamadadır? Ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?

2) ‘Taşeron sistem’ ile açıklanan 15 maddelik formülle işçilerin geçirilmesi planlanan ‘özel sözleşmeli personel’ statüsü arasındaki farklar nedir?

3) Açıklanan 15 maddelik formüldeki 3’er yıllık sözleşme dönemleri olacağı bilgisi, Hükümet’in ‘taşeronu kaldıracağız’ sözünü karşıladığını düşünüyor musunuz? 

4) Hali hazırda çalışmakta olan toplam taşeron işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerin kadroya alınması durumunda ortaya çıkacak olan maliyet hesaplanmış mıdır? Bu maliyet ne kadardır?

5) Taşeron işçilerin kadroya alınması veya eşdeğer bir statüde çalıştırılmaları konusu ne zaman hayata geçirilecektir? 

6) Hükümet işçiye verdiği ‘taşeronu kaldıracağız’ sözünü tutacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi