Bahçelievler'de katledilen 7 genç dört kentte anılacak. Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anma bugün gerçekleştirilecek. Bursa Merkez Mezarlığı'ndaki anma yarın, Çorum ve Kırklareli'nde ise 7 genç 10 Ekim Pazar günü anılacak. 8 Ekim 1978 tarihinde gerçekleştirilen katliam Bahçelievler Katliamı olarak tarihe geçti.

Gençlerin evine baskın yapan grup; Latif Can, Efraim Ezgin, Hücran Gürses’i evde silahla vurarak, Osman Nuri Uzunlar’ı boğarak öldürdü. Salih Gevenci ile Faruk Ersan’ın cansız bedenleri de Eskişehir yolunda bulundu. Serdar Alten ise ağır şekilde yaralanmış olmasına karşın 8 gün daha yaşadı ve katliamla ilgili bilgiler verdi. Bahçelievler Katliamı davasından yargılanan Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, 7’şer kez ölüm cezasına mahkûm edildi, ölüm cezalarının kaldırılması üzerine ceza ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çevrildi. Fakat Haluk Kırcı, avukatlarının itirazı üzerine serbest bırakıldı.

Öldürülen gençlerin ailelerinin avukatı Erşen Sansal’ın Salihli Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazı üzerine tahliye kararı kaldırıldı, bu sırada yurtdışına kaçmış olan Haluk Kırcı Ukrayna’da yakalandı. Tekrar tutuklanan Kırcı, 2018’de denetimli serbestlik hükümlerinden faydalandı ve serbest kaldı. Bahçelievler Katliamı davasında ifadesi alınan Haluk Kırcı, 7 öğrenciden 5’ini kendisinin, 2’sini de Abdullah Çatlı’nın öldürdüğünü söylemişti. Kırcı, “O günkü şartlar içinde inanmış bir militandım. İliklerime kadar inanmıştım. Yüz kişi de gelse öldürecektim” demişti.

Öte yandan Kırcı geçen yıl ‘özel konuk’ olarak bir televizyon programına çıkartılmıştı. Kırcı programda skandal ifadeler kullanmıştı: “Biz oraya katliam yapmak için gitmedik. Bizim 1 gün önce Ankara'da 2 tane arkadaşımızı öldürmüşlerdi. Bunun intikamı için gittik.” Kırcı, “Pişman mısınız” sorusunu ise şöyle yanıtlamıştı: “Hiçbir şekilde iç dünyamda bunun sıkıntısını yaşamıyorum. Pişmanım desem ne çözülecek.”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), 2016’daki çatışma bölgeleri başta olmak üzere ülke genelindeki tüm il ve ilçelerde zırhlı güvenlik kulübelerinin yapımı ihalesi verilen 4 şirketten biri ise Bahçelievler Katliamı'ndan hüküm giyen Ahmet Ercüment Gedikli’ye ait çıkmıştı. Şirketin tanesi 50 bin liradan 700 kulübe yaptığı belirtilmişti.

(BirGün)

Editör: Haber Merkezi