SERAP ATKAN / İZ GAZETE - BAĞIMSIZ Maden İşçileri (Bağımsız Maden-İş) Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden işçilerinin 200’ün üzerinde Kovid -19 testinin pozitif çıktığını ve gerekli sağlık taramaları yapılması gerektiğini söyledi.
 



Soma’da maden işçileri arasında 200’ün üzerinde virüsün aktif bir şekilde yayıldığını ve devletin yetkili birimlerinden, sağlıklı bilgiler alınmadığını belirten Kartal, Testlerin bir kısmı negatif çıksa dahi hastalık belirtilerinin yaygınlığı ile ilgili sağlıklı kayıt tutulmadığını söyledi.

Maden işçileri ve aileleri arasında ağırlıklı olarak KOAH ve akciğer hastalığı gibi kronik bir durumun olduğunu söyleyen Kartal, Yaklaşık olarak 1 buçuk ay önce ısrarlarla, maden patronlarından ve bakanlıklardan önlemler alınmasını talep ettiklerini belirtti.


‘TARAMALAR DÜZENLİ YAPILSIN’

Kömür madenlerindeçalışan işçilerin, sağlık taramalarının düzenli yapılmasını ve ücretsiz izne çıkartılan arkadaşlarının izinleri sona erdiğinde tekrar işe alınması gerektiğini söyleyen Kartal “.Görevli arkadaşlarımızın, vardiyalarının dörde çıkartılmasını ve çalışma saatleri düşürülmesini istiyoruz. Maden işçilerinin, ücretli izne çıkartılmasını talep ettik. Maalesef ki, maden patronları öncelikle bir kısım arkadaşlarımızı,ücretsiz izine çıkartıp senelik izin haklarını kullandırttılar. İzinleri biten arkadaşlarımızı yeniden işbaşı yapmaları için işe çağırdılar“ diye konuştu.

'KRONİK HASTALIĞI OLANLAR MADENDE TAM VARDİYA ÇALIŞTIRILIYOR!'

Soma madeninde, kronik hastalığı olan insanların madende tam vardiya çalıştığını, ücretsiz izne çıkanların ise işe tekrardan alınıp alınmayacağı kaygısı yaşadıklarını ifade eden Kartal; “Yaklaşık 3 bine yakın madenci şuan kısa çalışma ödeneği ya da ücretsiz izne çıkartılmış gözüküyor. Ama daha herhangi bir ödeme gerçekleşmiş değil.Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ücretsiz izne çıkan arkadaşlarımızın yeniden işbaşı yapıp yaptırılmayacağıdır.İzni biten arkadaşlarımızın tekrar işe alınmasını istiyoruz”ifadelerini kullandı.

 



'TALEPLERİMİZ VAR'

Sağlık Bakanlığı’ndan ve Çalışma Bakanlığı’ndan talepleri olduğunu açıklayan Kartal; “Madenlerde, çalışmak zorunda kalan işçilerin, çalışma saatleri kısaltılarak ve sağlık önlemi alınarak bir nöbetleşme çalışma sisteminin gündeme getirilmesini talep ediyoruz. Diğer işçilerin de kısa çalışma ödeneğinden faydalanan ve ücretsiz izine çıkartılmış ücret farklılıklarının işveren tarafından giderilmesini, izin sonrasında hiçbir işçinin işsiz kalmamasını talep ediyoruz.Soma’da şuan aktif halde 12 bin madenci çalışmaktadır. 3 bin civarında, işten çıkartılmış iş arayan madenciler, aileleri ile yaklaşık 60-70 bin üzerinde bir nüfustan bahsediyoruz. Bütün madenci ve madenci ailelerinin bir haftalık sağlık taramasından geçirilmelerini koronavirüs testinin acilen gündeme getirilmesini ve bulguları ortaya çıkan aileleri ve madencilerin tedavi süreçlerinin hızlandırılması doğrultusunda, taleplerimizin gerçekleştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.


‘1 MAYIS’TA DA MADEN İŞÇİLERİ ÇALIŞTIRILACAK!’

Maden patronları, sokağa çıkma yasaklarında dahi engel tanımayıp işçileri çalıştırdığını aktaran Kamil Kartal, “Aldığımız bilgiler çerçevesinde, maden işçilerinin çok önemli bir kısmı 1 Mayıs’ta çalıştırılacaktır. Soma’da sokağa çıkma yasaklarında dahi engel tanımıyorlar. Temel şiarımız şudur; Patronların karlarından emekçilerin sağlığı daha önemlidir”dedi.

 

Editör: Haber Merkezi