NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konuğu İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı oldu. Bağcı, İZBAKBAY’ın kuruluş sürecinden, son dönemlerde gelen zamlara, bakkallar odası seçimiyle ilgili görüşlerden adaylığına kadar birçok konuyu değerlendirdi.

İZBAKBAY’ın kuruluş sürecini anlatarak sözlerine başlayan Bağcı, “Bakkal ne kadar dükkânında vakit geçirirse o kadar para kazanır. Dışarıda mal aramakla vakit geçirmemesi için bir tedarik şirketi kuralım dedik. Anonim şirket kurmak için de 5 kişi gerekliydi. Oda yönetiminden 5 kişiyle bu işe başladık. Bakkal esnafına uygun mal tedarik edebilmek için İZBAKBAY’ı kurduk ancak başarısını çekemiyorlar” dedi.

Son dönemlerdeki zam oranları ile ilgili de konuşan Bağcı, “Her şey Türkiye’de üretiliyor. Ama Türkiye’de üretilen ürünler de inanılmaz zamlanıyor. Yağdan una her şeye zam gelmiş durumda. Bugün 5 litrelik zeytinyağı tenekesi 9 liradan 26 liraya çıkmış durumda. Zamlanmayan bir tuzumuz vardı. O da yüzde 25 zamlandı. Şeker fabrikalarının özelleşmesiyle piyasaya 320 liradan şeker veriyor. Özelleşmeyen 8 fabrika 260 liradan şeker veriyor. Herkes Merkez Bankası’nın faiz artırımını bekliyor” ifadelerini kullandı.

‘EMEK VERMEK GEREKİR’

“Bugün 30 bin zincir market var. Bunlar bir kg un alsa 30 ton yapar. Bir ton koysa 300 bin ton eder. Stok burada” diyen Başkan Bağcı, “Bir de bunun deposu ve tedariki var. İstediği fiyattan alıp stoklayıp satabilir. Piyasayı kimler ayarlamış oluyor? Ekonomideki dengeler büyük cezalarla dengelenmiyor. Bizler esnaf olarak da bakkal olarak da günlük döndürüyoruz. İsteseniz de bir bakkala 5-10 çuval un stok ettiremezsiniz. Yeri bellidir. Öyle bir hale getirildi ki borçsuz esnaf kalmadı. Herkesin geleceği borçlandırıldı” açıklamasında bulundu.

Odaya kayıtlı 5 bin bakkal olduğunu hatırlatan Bağcı, “Ama satış noktası olarak baktığımızda 15 bini buluyor. Hepsinin borçlarının silinmesi mümkün değil. Bakkallık kolay meslek değil. Harmanda yüzün olması için tarlada izin olmalı. Emek vermek gerekir. Denetim yetkimiz yok. Tavsiye verebiliyoruz. Alışverişte düşüş var elbette ama tedarikte sorunları yoksa satmada da sıkıntı çekmiyor” dedi.

‘TİCARİ KAYGILARI VAR’

Odayla ilgili henüz seçim kararının olmadığını çünkü seçim kararı alabilmek için önce salonun tutulması ve seçim kurluna bildirilmesi gerektiğini kaydeden Bağcı, “Üst birliğinize sormanız gerekir. Acelesi yok ki. Zaten 3 ay içerisinde yapacaksınız.  Herkes adaylığını açıklayabilir. Ama aday dediğin bilmediği şeyler üzerinden ahkâm kesmeyecek. Benim almadığım seçim tarihi üzerinden tarih söylüyorlar. Ben de seçim tarihini gazetelerden öğreniyorum. Vaatleri görüyorum. Zaten pandemi nedeniyle esnaf zorda. Aidatlarını ödeyemeyenler var. Her bakkala 50 bin hibe verilecek diyorlar. Odanın bir sürü masrafı, çalışanların ücretleri var. Büyük bir odayız. Herhangi bir gelir olmadan bunların karşılanması mümkün değil. Kendi kafalarından uydurdukları bir şey. Aç tavuk kendini buğday ambarında sınırmış. Keşke olsa da biz de dağıtsak. Ama böyle bir yetkisi yok. Sadece doğal afet veya yangınlarda bütçenin yüzde 10’unu verebilir.  O da bütçeniz varsa. Aday olan arkadaşlar da bunu biliyor. Aday olan arkadaş başkanlığı kazandığında İZBAKBAY’ın da başkanı olacağını sanıyor. Ancak o ticari bir kuruluş. Onun seçimleri ayrı.  Ayrıca ortak olup belli bir sermaye de koyması lazım. İZBAKBAY’a ortak olmak isteyen, parası olan varsa buyursun gelsinler.  Ondan sonra seçimleri kazanıp oraya da başkan olsunlar. Hedefte oda değil tamamen İZBAKBAY ve ticari kaygılar var” şeklinde konuştu.

‘ÖNCE BORÇLARINI ÖDESİNLER’

Rakip adayların prim borçları olduğunu da söyleyen Bağcı, “Rakip olarak karşıma çıkan isimlerin en az 4 senelik prim borçları var. Kendi oda aidatlarını ödemiyorlar. Önce oda aidatlarını ödesinler. Kendi borçlarını ödesinler sonra odadan hizmet beklesinler. Ama genel kurulda bunların hepsini ibraz edeceğim. Onurları kırılmasın diye bunları ifşa etmiyoruz. Aidat almayacaklar ya bu borçları silerler diye düşünüyorlar ama kanunen buna imkân yok. Aidat borçları silinmez, devreder.  Vefat etse torununa miras kalır” ifadelerini kullandı.

‘İLK KEZ İZ TV’DE AÇIKLIYORUM’

“Aday mısınız?” sorusuna “Evet adayım.  İlk kez buradan duyurmuş olayım” diye cevap veren,  “Adaylığımı ilan etmeme gerek duymadım ama böyle olunca ilk önce aday olacağım. Ocak ayında yapılacak yönetim kurulu toplantısında lüzum görülürse seçim kararı alacağım. Karar aldıktan sonra bir ay içinde tarihi belirleriz. Ama ocak ayında karar alacağım diye bir zorunluluğum da yok. Her şeyimiz şeffaf. Üyelerimiz istediği zaman bizi arayıp sorunlarını iletebiliyor. Ben herkese yetişemeyebiliyorum ama yönetim kurulumuz var. O yüzden yapılmadı edilmedi diye bir şey olamaz. Ancak 5 bin üyenin hepsini ziyaret etmek de mümkün değil. Ben vaat etmem yaparım. Çünkü icraat yerindeyim.  Yapacağımı da yapamayacağımı da söylerim benden memnunlarsa gelir oy verirler. Seçimle geldik seçimle gideriz. İlle burada kalacağız diye bir şey yok. Ama arkadaşlarım layık görürlerse hizmete devam etmek isterim. Buraya gelecek arkadaşlara söylüyorum; gelir beklemesinler. Geçimizi buradan sağlayamazsınız. Bakkallarınıza sahip çıkın. Hiçbir şey için dükkânınızı feda etmeyin. Bu gönüllülük işidir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi