Olay sırasında yerde yaralı halde yatan oğlu Ekrem Kaceroğlu'nu linç etmeye çalıştıkları gerekçesiyle, aralarında sivil polislerin de bulunduğu grubu engellemeye çalışan baba Bedrettin Kaceroğlu hakkında, polis memurları M.T ve Ö.U. şikayetçi oldu. İddiaları soruşturan Cumhuriyet savcısı, baba Kaceroğlu hakkında, 'Kasten yaralama' suçundan dava açtı. İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Bedrettin Kaceroğlu, avukatları Eylem Yıldız, Fırat Sandalcı ve Fatma Demirel ile şikayetçi polis memurlarından M.T. katıldı. HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur da duruşmayı izledi. Ekrem Kaceroğlu'nun oğlu olduğunu belirten sanık Bedrettin Kaceroğlu, şöyle dedi:

"Kobani eylemlerini protesto etmek için eyleme gidip katılmış. Ben bir süre sonra eylemlerin yapıldığı yere gittim. Oğlum yerde hareketsiz bir şekilde yatıyordu. Polisler dışında başka bir grup oğlumun üstündeydi, yüzlerce kişilerdi. Ben oğlumun o an öldüğünü düşünüp cenazesini almak amacıyla müdahale ettim. Bir şeyler tutup attım. Ben sadece oğlumu yerde yaralı görünce müdahale ettim. Oradakilerin polis olup olmadığını bilmiyorum. Resmi polis de görmedim. Suçsuzum. Beraatimi istiyorum."

Şikayetçi polis memuru M.T. ise, şikayetçi olduğunu ve duruşmalara katılmayı  istemediğini belirterek, "Olay sırasında resmi elbiseli değildim. Olaya marketin önünde müdahale ettik. Daha sonra iki grup çatıştı. Sanığın oğlu Ekrem'in yerde olduğunu ben de gördüm. Mahalleli Ekrem'e saldırıyordu" diye konuştu.

Sanığın avukatı Eylem Yıldız, müvekkililinin ifadesine katıldığını belirtip, "Sanığın oğlu elinde hiçbir şey yokken, TOMA'nın önünde koşan grubun ateş etmesi sonucu yaralı halde yere düşmüştür. Oradaki siviller Ekrem'e saldırıp linç etmişlerdir. Olayda hiçbir resmi elbiseli polis yoktur. Müvekkil oğlunu bu durumda görünce, o duygusal anı içinde onu saldırıdan korumak için oradan elde ettiği nesle ile etrafa tepki vermiştir. Kendisi de oğlunun başındayken darp edilmiştir. Kendisini darp edenlere dava açılmadı. Her ne kadar polis memurları 'Elimizde telsiz vardı' deseler de o psikoloji ile elinde her telsiz taşıyan kişinin polis olduklarını bilmesi mümkün değildir. Beraat kararı verilmesini talep ediyorum" dedi. Diğer 2 avukat da aynı yönde talepte bulundu. İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hasan Çelik, temyiz yolu açık olmak kaydıyla, sanık Bedrettin Kaceroğlu'nun beraatine karar verip davayı bitirdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Olay, 7 Ekim 2014 tarihinde, Bornova'nın Doğanlar Mahallesi'nde, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto edenlere polis müdahale etti, bu sırada Ekrem Kaceroğlu, açılan ateş sonucu yaralandı, kanlar içinde yerde yatarken mahalleden bir grubun da saldırısına uğradı. Ağır yaralanan Kaceroğlu, tedavi altına alındığı hastanede 10 Ekim'de hayatını kaybetti.

Olayın ardından araştırma yapan polis, TOMA'nın üzerindeki kameralardan çekilen görüntülerden, Ekrem Kaceroğlu'na saldırdıkları ve silah kullandıkları saptanan Reşit A., kardeşi Kubilay A. ile akrabaları olan Suat D. ve Murat K.'yı gözaltına aldı. Sevkedildikleri adleyede İzmir 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, Kaceroğlu'nun ne şekilde ve kim tarafından yere düşürüldüğünün bilinmediği belirtip, ancak yerdeyken yaralıya eylemde bulunduklarından; Kubilay A. ve Murat K. için tutuklama kararı verdi. Silahla ateş eden Reşit A. ve Suat D.'nin Kaçeroğlu'na yönelik eylemde bulunduklarına dair yeterli, güçlü delil elde edilemediğinden de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Tutuklu Kubilay A. ve Murat K. da daha sonra avukatlarının itirazı üzerine, İzmir 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Bu dört sanık hakkında İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kasten adam öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu dava henüz sonuçlanmadı.


Bahri KARATAŞ/ İZMİR, (DHA)

 

Editör: Haber Merkezi