TUGAY CAN / İZ GAZETE - Tutuklu durumda bulundukları cezaevlerinde 5 Şubat’ta başladıkları açlık grevi eylemlerini 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna çeviren Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatları avukat Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik’in adil yargılanma talepleri sürüyor. Timtik ve Ünsal’ın adil yargılanması için bir de imza kampanyası başlatıldı.

ADİL YARGILAMA TALEBİ

Avukat Aytaç Ünsal’ın annesi eski hakim Nermin Ünsal İz Gazete’ye konuştu. 20 yılı ceza mahkemelerinde olmak üzere 32 yıl hakimlik yapmış olan Ünsal, aynı zamanda İzmir Barosu’na bağlı olarak avukatlık mesleğini de sürdürüyor. Adil yargılanma talebinde olduklarını kaydeden Ünsal, şunları söyledi:

“Bizim taleplerimiz aslında gayet açık. Adil bir yargılanma istiyoruz. Gizli tanık vasıtasıyla gerçekleşen yargılamalar sona ersin. Durum öyle bir noktaya geldi ki; itirafçılık kurumsallaştırıldı. Bu dosyada da adil bir yargılama yapılmadı”

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu tarafından ÇHD’li avukatların adil yargılanma hakkı için bir de imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyası için kaleme alınan metinde ise “Yaşatmanın hepimizin sorumluluğu olduğunun altını çizerek, demokratik bir devletin özü ve gereği olan adil yargılanma hakkının tüm yurttaşlar için güvence altına alınması ve ÇHD'li avukatların adil yargılanabilecekleri koşulların sağlanması konusunda Yargıtay ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri derhal göreve çağırıyoruz!” denildi.

39 BARO AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Ünsal ve Timtik’in açlık grevlerinin ölüm oruçlarına çevrilmesinin ardından 39 baro tarafından ortak açıklama yapılmış, açıklamada “Adil bir yargılamanın ölümler olmaksızın da sağlanabileceğini, tarafsız ve adil bir muhakemenin herkes için bir hak olduğunu hatırlatarak, tutuklu meslektaşlarımızın yasal ve insani taleplerinin bir an önce karşılanarak tahliye edilmelerini ve adil yargılanma koşullarının sağlanmasını talep ediyor, meslektaşlarımızı da ölüm orucu eylemlerini sonlandırmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

‘ONLARI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEM’

Açlık grevini 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna çeviren Aytaç Ünsal, kamuoyuna yazdığı mektubu şöyle sonlandırmıştı:

“Dün hayatımda olan Mustafa bugün de vardır. Şimdi Kırıklar 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde 300’lü günlerine geliyor. Ölüme koçakça direniyor. Simit yiyemeyen Mehmet bugün 30 kilo kalmış İbrahim Gökçek’tir. Ve ben onların çocukluğumdan beri ailesiyim. Ve ben onların çocukluğumdan beri avukatıyım. Ölürüm ama onları savunmaktan vazgeçmem!”*

*Ölüm orucundaki Mustafa Koçak 24 Nisan’da İbrahim Gökçek ise 7 Mayıs’ta hayatını kaybetti.