Basın açıklaması okuyan İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu YKÜ Ayşen Erdoğan, siyasal iktidarın uzun bir süredir yargıyı kendi amaçları doğrultusunda biçimlendirmeyi amaçladığını ve bu amacı gerçekleştirmek için adımlar attığını söyledi. HSYK tarafından 6 Haziran 2016 tarihli atama kararnamesi ile pek çok yargıç ve savcının görev yerinin teamüle aykırı biçimde değiştirildiğini ifade eden Erdoğan, "Yargıçlar, kanuna ve vicdanlarına göre karar vermek durumundadırlar. Kararları siyasi iktidarlarca beğenilmeyen yargıçların ve savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi, yargı bağımsızlığı ve yargıçlık güvencesi esaslarına aykırıdır" dedi.

Son atama kararnamesi ile İzmir’de iktidara biat etmeyen yargıçların sürgün niteliğindeki atamalarla karşılaştıklarını belirten Erdoğan, "İzmir 2. İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri ve İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi yargıçlarından Ayşe Sarısu Pehlivan ve YARSAV Genel Başkan Yardımcısı, Karşıyaka yargıcı Murat Aydın sürgün edildi. Anayasa ile güvence altına alınmış yargıçlık güvencesi, yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkelerini açıkça zedeleyen tüm bu atamaların cezalandırma amacını taşımaktadır" dedi. Yargıçlık güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını ihlal eden sürgün niteliğindeki bu atamaları protesto ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Avukatları, yargıçları, savcıları, bağımsız yargı ve hukuk devleti için mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi. 

'YARGININ BAĞIMSIZLIĞINA İHTİYAÇ VAR'

Açıklamadan sonra söz alan YARSAV Genel Başkan Yardımcısı Murat Aydın, yapılan atamanın şahsıyla alakalı bir sorun olmadığını söyleyerek, "Söz konusu yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Çünkü biz hâkim ve savcıların teminatları aslında kişisel teminatlarımız değil yurttaşların teminatıdır. Yargı mensuplarının özgürce korkmadan karar verebilmesi için yargı bağımsızlığına ihtiyacımız var. Bu ihtiyaç sadece mesleki ihtiyacımız değil ülkenin bir ihtiyacıdır. Bizim bağımsızlığımızı ve tarafsızlığımızı sağlayacak şey yurttaşların göstereceği sahiplenme duygusudur" dedi.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi