Açılış konuşmalarını takiben Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Sayın Bülent Özcan’ın moderatörlüğünde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürü Sayın Prof.Dr. Sanem Baykal ve İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Sayın Doç.Dr. Çiğdem Nas’ın panelist olduğu “AB’nin Geleceği ve Türkiye-AB İlişkilerinde Mevcut Durum” başlıklı bir panel düzenlendi. Etkinlik kamu, üniversite ve sivil toplum kesimlerinden yoğun ilgi gördü.

Etkinlikte konuşan İzmir Vali Yardımcısı Sayın Uğur Kolsuz, İzmir’in ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınması amacıyla yürütülen çalışmalarda katılımcılığı geliştiren, görüşleri ile bölgenin nabzını tutmada katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarının İZKA’nın önemli paydaşları arasında yer aldığını belirtti.

İZKA Genel Sekreter Vekili Sayın Sena Gürsel ise konuşmasında, yerelde işbirliği örneği olarak Avrupa Birliği Bakanlığı ile birlikte doğru noktalara temas edebilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasının devamında İZKA’nın bugüne kadar yerelde kapasite geliştirmeye yönelik yürüttüğü çalışmalara ve sivil topluma verdiği desteklere değindi. Sayın Gürsoy “2008 yılından bu yana uyguladığımız mali destek programları kapsamında yararlanıcı olan 33 dernek, 11 vakıf ve 24 kooperatife toplam tutarı 18 milyon TL olan mali destek sağlanmış durumda.” dedi. Sayın Gürsoy Sivil toplum kuruluşları ve kooperatifler tarafından yoğun ilgi gören eğitimlerin yeni yılda da devam edeceğini ve ilk dönemki eğitimlere katılma imkanı bulamayan sivil toplum temsilcilerinin yeni eğitimlere katılma şanslarının olacağını bildirdi.

“AB’nin Geleceği ve Türkiye-AB İlişkilerinde Mevcut Durum” başlıklı panelde ise, Prof. Dr. Sanem Baykal AB'nin kuruluş felsefesiyle konuşmasına başlarken, “Son 5 yıldır AB’de gözlenen ekonomik durgunluk, Brexit süreci, mülteci akını, artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, terör tehdidi, İspanya’da Katalanların bağımsızlık referandumu gibi etmenlerin kaotik bir gündem oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Baykal bu ortamda tehditleri fırsata çevirme imkanı aranması gerektiğini ve Türkiye’nin AB’nin sorunlarına ilaç gibi gelebileceğini ifade derken, AB’nin "çeşitlilik içinde birlik" idealine Türkiye’nin büyük katkı yapabileceğini vurguladı.

İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ise Türkiye AB ilişkilerinin başlangıcına değinerek başladığı konuşmasında, hem Türkiye’nin hem de AB’nin gerek ekonomik gerekse dış politika ve güvenlik gibi konularda hala birbiri için çok önemli olduğunu vurguladı. Bundan sonra Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde beklenen senaryolara da değinen Nas, tam üyelik perspektifinden uzak alternatif işbirliği modellerinin iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurabileceğine ve alternatif partner arayışına yol açacağına dikkat çekti.

Avrupa Birliği Bakanlığı ve İZKA arasında yapılan işbirliğinin amacı, İzmir’de faaliyet gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve AB mali kaynaklarından daha etkin bir şekilde faydalanmasına katkı sağlamayı içeriyor. İşbirliğinin ilk adımı olarak İzmir’de yerleşik dernek, vakıf ve kooperatif temsilcilerinden oluşan 50 kişilik bir gruba yönelik Kasım-Aralık 2017 döneminde 3 modülde toplam 9 gün sürecek “Projem İzmir: Yerelde Kapasite Geliştirme Eğitimleri” düzenlenecek. Söz konusu eğitim programını takiben kamu kurumları, yerel idareler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik farklı etkinliklerin gerçekleştirilmesi için hazırlıklar devam ediyor. Bu konudaki duyuru ve bilgi akışı İZKA internet sitesi üzerinden takip edilebiliyor.

Editör: Haber Merkezi