Facebook üzerinden haberleşen Atalık Tohum Takası Grubunun halen 46bin 857 üyesi bulunuyor. Yerli tohumların giderek kaybolmasının önüne geçmek amacıyla bir araya gelen ve hibrit tohumlarla ülkemizin geleceğinin ipotek altına alınmasını istemeyen gönüllülerden oluşan grup amacını şöyle açıklıyor: “Atalık tohumlarımızın doğru planlanmış yöntemlerle kontrollü takasının sağlanarak çoğalmasına katkı sağlamak ve bizim artık unuttuğumuz, çocuklarımızın ise hiç tanımadıkları sağlıklı lezzetlere daha çok ulaşabilmek.” Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un tahsis ettiği Belediye önündeki Park Kahve’de biraraya gelen grup üyeleri, Pazar günü hem tohumlarını takas ettiler hem de Malgaca Pazarını ve Mermerli Çeşmeyi gezdiler, Urla’nın tarihi hakkında bilgi alan Atalık Tohum Takası Grubunun yöneticileri Ayşe Porsuk ve Tülin Öztürk Anaksagoras’la tohumlarıyla birlikte fotoğraf çektirdiler. Ayşe Porsuk amaç ve çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi. Amacımız çoğaltılan tohumların daha çok insana ulaşmasını sağlamaktır. İmece usulü ile gerçekleştirilen bu takas, gönüllülük esasına dayanmaktadır. Hiç bir çıkar ve kazanç beklemeden yapılmaktadır. Bahçelerimizde, tarlalarımızda hiç bir zirai ilaç (zehir) ve kimyasallar kullanılmamaktadır.

'SİZLERLE OLMAK BENİM İÇİN KIYMETLİYDİ'

Çalışmalarımız, çabalarımız; ülkemizde hibrit tohumun yerini atalarımızdan bize miras olan ATALIK tohumlar alıncaya kadar devam edecektir. Tohumlarımızı günden güne daha fazla insana ulaştırmak bizim zaferimizdir.Toplantıya CHP 26. dönem milletvekili Zeynep Altıok da katılarak destek verdi ve çalışmaların başarılı olmasını diledi. Zeynep Altıok Akatlı: “Atalık tohumlarımız doğal ve sağlıklı ürün yetiştirme ve sürdürülebilirlik açısından güvenilir gıda üretiminden ülke ekonomisine katkıya kadar çok geniş bir önem arzediyor. Bu dayanışma grubunu bu nedenle çok önemseyerek çalışmalarınızın devamını diliyorum. Emeklerinize sağlık. Sizlerle birlikte olmak benim için kıymetliydi. “ dedi.

Tohum takasında bulunan üyeler getirdikleri tohumları diğer katılımcılara verdiler, ayrıca grup yönetiminin getirdiği kışlık tohumlar da üyeler dağıtıldı.Tohumları nasıl ve ne zaman ekileceği, toprağın hazırlanması, hasat edilmesi gibi konularda bilgi alışverişi yapıldı. Kışlık tohumlar arasında kereviz, kuzu kulağı, havuç, beyaz, kırmızı ve siyah turp, lahana marul, roka, brokoli, maydanoz tohumları rağbet gördü. Değişik renkte mor bakla, sakız bakla tohumları, çiçek tohumları, fideleri de karşılıklı paylaşıldı.Üyeler önümüzdeki yıl çoğalttıkları ürünlerden alacakları tohumları bolca getireceklerini söylediler.

Editör: Haber Merkezi