Tarihi Asansör, bugünlerde farklı bir amaçla yeni bir buluşma noktasına dönüşmeye başladı. 22 Aralık tarihinde 7 girişimci ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in bir araya geldiği ilk etkinlikte girişimciler sırasıyla asansöre binerek, yukarı çıkana kadarki o kısa sürede Tunç Beye iş fikirlerini aktardılar.

Ve merhaba!

Sorunlarının bir düğüm yumağı olduğunu sanıp mücadeleden vazgeçmeyenler...

Merhaba! Aklıyla tarihi, kalbiyle aşkını yaşarken ayaklarıyla geleceğe yürüyenler...

Merhaba! Yeşeren ve yeşerecek olan yeni umutlar...

Merhaba gençler....

Yazıma bana zor zamanlarımda kuvvet veren, 1920’lerde Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sibel Dirik’in eğitim yılının açılışındaki bir törende, öğrencilere seslendiği bir metin ile başlamak istedim..

Şimdi başlayalım derdimizi anlatmaya.

Uzun zamandır Nesim Levi’nin Marsilya’dan getirttiği tuğlalar ile ördüğü Tarihi Asansör’ün peşindeyim. Sizlere anlatmak istediğim konuda peşinde olduğum bu güzel asansörün İzmir için ne ifade ettiği, ve ne ifade edebileceği.

1907 yılında İzmir doğumlu hayırsever Nesim Levi tarafından sosyal bir sorunu yani iki mahalle arasındaki ulaşım sorununu çözmek amacıyla yapılan Tarihi Asansör, bugünlerde farklı bir amaçla yeni bir buluşma noktasına dönüşmeye başladı. Tarihi Asansör’ün yeni işlevi girişimcileri ve yatırımcıları buluşturmak. Bu projenin en ilgi çekici tarafı, girişimcilik dünyasında sıkça kullanılan ‘elevator pitch – asansör konuşması’ metaforunun birebir gerçek bir asansörde uygulanması.

‘ASANSÖRDE KONUŞALIM’

Asansör Konuşması metaforunu bilmeyenler için kısaca anlatalım..

Projemize Nesim Levi’nin kattığı girişimcilik ruhu çok önemli. Bunun yanında ilginç olan diğer bir konu ise Asansör Konuşması metaforu. Tüm dünyada girişimcilik, film sektörü ve benzer yaratıcı endüstrilerde kullanılan bir metafor; “Asansör Konuşması – Elevator Pitch”.

“Dünyayı kurtaracak bir fikrin vardır. Fakat bu fikre sermaye gereklidir ve bir yatırımcıyı tanırsın, bu fikrini anlatmak istersin. Şans eseri plazanın önünde yakaladığın yatırımcı aceleyle giderken önünü kesersin ve fikrini anlatmaya çalışırsın. Acelesi olan yatırımcı da derki, ‘çok acelem var, yukarıda bir toplantıya yetişiyorum, asansörde konuşalım mı?’ İşte o sırada girişimcinin sınavı başlar. Dünyayı kurtaracak cesareti vardır fakat bunu anlatmak için asansörle yukarı çıkacak kadar vakti vardır.” İşte buna asansör konuşması metaforu denir.

BAŞKANLA ASANSÖRDE KONUŞANLAR

Tunç Soyer projeyi destekleyen ilk belediye başkanı oldu.

22 Aralık tarihinde 7 girişimci ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in bir araya geldiği ilk etkinlikte girişimciler sırasıyla asansöre binerek, yukarı çıkana kadarki o kısa sürede Tunç Beye iş fikirlerini aktardılar. Etkinlik kapsamında girişimcilerin projelerini başarıyla aktardıklarını söyleyebiliriz. Tunç Bey de projeleri ilgiyle dinledi ve belediye ile olası işbirlikleri hakkında girişimcilerle birlikte fikir yürüttü.

Asansörün bitirildiği ve İzmirlilerin kullanımına açıldığı o ilk gün Nesim Levi Asansör’ün önünde kalabalığa bir konuşma yapıyor: “Evet, bu asansör engelli kardeşlerimiz, hamile kadınlarımız, yaşlılar ve çocuklarımız için hatta yük taşıma için önemli bir hizmet. Umarım hayatlarınız bundan sonra daha da kolaylaşacak…” 1907’de ilk asansör konuşmasını İzmir halkına yapan kişi Nesim Levi’dir.

Bu konuşmanın devamını ve Tarihi Asansör’ün mirasını gençler ve girişimciler bu proje vasıtasıyla tamamlıyor. 22 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen etkinlik bu mirası devam ettirme çabasını ve iradesini gösterdi. İzmir’e ait bir hikâyeyi gelecek nesillere aktarma fırsatı da böylelikle bizim elimizde.

Projenin bundan sonra İzmirli ilçe belediye başkanlarıyla hatta İzmir dışından gelecek olan belediye başkanları, ticaret odası başkanları, ünlü iş insanları ve yatırımcılarla devam edeceğini söyleyebiliriz. İlk etkinliğimizden sonra bizlere ulaşan kurum ve girişimci sayısı da bizleri çok mutlu etti. Toplumda ve gençlerde bu projenin karşılığını görmek, projeye devam etmemiz ve daha fazlasını hayata geçirmemiz için çok önemli bir motivasyon kaynağı oldu. İlk etkinliğimizden sonra İzmirli girişimciler ve yatırımcılarla konuştuğumuzda verdikleri mesaj çok net: “Asansörde Konuşalım.”

Bir diğer deyişle; girişimciler ve gençler fikirlerini ve hayallerini gerçekleştirmek için bu asansörü kullanabilecek ve kendilerini ifade edebilecekler. Gençler siyasi bir taraf olmadan, torpil olmadan yerel yöneticilere ve iş insanlarına ulaşabilecekler, evet böyle bir hayal. Tarihi Asansörü gençlik katılımını artırmak ve gençlerin hayal dünyasını güçlendirmek için bir araç haline dönüştürmek, evet evet bizim hayalimiz bu.

Editör: Haber Merkezi