Gizem TABAN/İZ GAZETE- AKP’li Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; yerel yönetimlerin, STK’ların ve meslek odalarının ‘rant projesi’ olarak nitelendirerek karşı çıktığı Çeşme Projesine yönelik açılan davalar ile ilgili, “Doğru projeleri planlayıp İzmir’in dokusuna zarar vermeden hayata geçirmemiz gerekiyor. Ama sadece siyaseten bazı şeylere ‘hayır’ derseniz, her yapılan projeye ‘rant projesi’ deyip kestirip atmaya çalışırsanız bu İzmir halkına ihanet olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, Bakan Ersoy’un sözlerini değerlendirdi.

‘KAMU YARARI YOK’

Çeşme Projesi’ne itiraz gerekçelerini açıklayan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “Biz TMMOB olarak konuya siyaseten bakmıyoruz, bakmayız. Biz bu konuyu, akıl, bilim ve teknik üzerinden değerlendiriyoruz. Biz projenin yapılacağı alanla ilgili görüşlerimizi daha önce raporumuzda belirttik. Alanla ilgili yıllar önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği stratejik bir plan var. Bir de projeyle ilgili bir Bilirkişi Raporu var. Bu üç rapor birbiriyle uyumlu… Projenin yapılacağı alana ilişkin önceden koruma alanı olarak belirlenen alanların, tarım alanlarının ve diğer alanların korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle dava açtık ve itiraz ettik. Yani projenin yapılacağı alana dair kaygılarımızı net bir şekilde ifade ettik. Projenin içeriği üzerinden değerlendirdiğimizde de o alan; tümüyle halkın kullanımından ayrılıyor. Kamusal bir alan, kamuya ait bir alan kamunun kullanımına yasaklanıyor, özel sektör eliyle bir turizm projesi gerçekleşmesi bekleniyor. Biz buna da itiraz ediyoruz. Sorun kimin yaptığı değil, halkın kullandığı alanların halktan alınarak bir başkasına satılması… Bu da bizim için kamu yararı ifade etmiyor. O alanın yüzde 96’ya yakın bölümü kamu arazisi… Siz kamuya ait olan araziyi satacaksanız, sattığınız o parayla o projenin altyapısını da siz yapacaksınız. Bu da kamu zararı anlamına gelir. Biz bunlardan dolayı bu projeye itiraz ediyoruz” diye konuştu.

‘ÜLKEYE İHANETTİR’

AKP’li Bakan Ersoy’un, ‘İhanet’ çıkışını da değerlendiren Akdemir, “İhanet, vatan toprağını satmaktır. İhanet, korunması gereken alanları satmaktır. Asıl ihanet budur. Bu proje ülkeye ihanettir. Zorlama bir proje, birçok dava süreci var, Bilirkişi Raporu var. Projenin ayakları zaten yere basmıyor. Projede hiçbir şekilde kamu yararı yok. Bunlara rağmen ısrarcı bir şekilde bu kadar geniş bir alanın satılarak turizm bölgesi ilan edilmesi çabası asıl ihanet…” ifadelerini kullandı.

‘AKP’NİN RANTINA KARŞI KORUYACAĞIZ’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bakanın sözlerini; “Turizm yatırımlarının, Çeşme markasının yükseltilmesinin sonuna kadar destekçisiyiz. Ama bu sadece beton dikerek, Çeşme’yi kendi insanlarımızın giremeyeceği kadar pahalı ve yabancılara teslim edilecek bir ilçe haline getirilerek yapılırsa, bunun sonuna kadar karşısında olmaya, Çeşme’yi ve ilçe halkını korumaya devam edeceğiz. Turizm ve Kültür Bakanlığının mevcutta anlattığı planın kabul edilmesi, uygulanması mümkün değil. Hem biz hem İzmir büyükşehir belediyemiz hem de Çeşme Belediyemiz gerekli itirazları ve tepkileri dile getirdik. Bu itirazların, askıya çıkacak planda ne oranda dikkate alındığını göreceğiz. Planların askı sürecini de yakından takip edeceğiz. Çeşme’nin esnafı, Çeşmeli vatandaşlarımız rahat olsunlar. Haklarını ve bu muhteşem doğayı, AKP’nin rant projesine karşı korumaya, onlarla birlikte devam edeceğiz” şeklinde değerlendirdi.

Editör: Haber Merkezi