NİLAY MADENÜS / İZ GAZETE - 24-30 Nisan Aşı Haftası nedeniyle düzenlenen yarışmaya katılan minik ressamların aşı farkındalığı temalı resimleri jüri tarafından 5 ayrı yaş kategorisini kapsayacak şekilde değerlendirildi.

İzmir Tabip Odası binasında gerçekleşen ödül törenine Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da katıldı. Tugay, 1. Kategoride yarışan ana sınıfı öğrencilerine ödüllerini takdim etti.

Ödül töreni açılış konuşmasını yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “İzmir Tabip Odası yönetimi olarak tüm dünyada kutlanan 24-30 Nisan Aşı Haftasını çocuklarda paylaşmak istediklerini dile getirerek “Sağlıklı olmanın en önemli ön koşullarından biri aşı yaptırmamız. Aşı bizi birçok hastalığa karşı daha hasta olmadan koruyor. “ diye konuştu.

“AŞILANMAYI RED, BÜTÜN TOPLUMU RİSKE ATIYOR”

Cumhuriyet döneminden günümüze bağışıklama oranlarının artmasına rağmen son yıllarda özellikle sosyo-kültürel anlamda gelişmiş ailelerde karşılaşılan bir sorun olarak aşılanmayı reddin yaygınlaştığını söyleyen Obuz, “ Bu aslında sadece Türkiye’de değil dünyanın başka ülkelerinde de olabiliyor. Aşı yaptırmayan bireyler ya da çocuklar sadece kendilerini değil bütün toplumun riske atılmasına neden oluyor. Belli bir oranın üzerinde toplumda aşılanmayı sağlayabilmek tüm toplumu hastalıklardan koruyor. 2017’de aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle bütün dünyada 15 Milyon çocuk kaybedilmiş. Yine 2017’de çoğu çocuk olan 110 .000 kişi kızamık hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiş. 2016-2017 yılları arasında kızamıktan kaynaklı ölümlerin %22 oranında arttığını görüyoruz. Bu demekti ki sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aşılamalarda bir problem var. “ şeklinde konuştu

Türkiye’de aşılanmanın reddi yahut aşıya erişim olanaklarının eksikliği nedeniyle artan ölümlerle ilgili verileri de paylaşan Obuz, “2009 yılında sadece 8 kızamık olgusu varken bu rakam 2018’de 566’ya çıkmış. Sağlık Bakanlığı verilerinden alınan aşı reddi sayılarına baktığımız zaman 2011’de sadece 183 aile çocuğuna aşı yaptırmayı istemediği için aşı yapılmamış. Ama 2017’de bu rakamın 23.000’e çıktığını görüyoruz. Bu konuda tüm sağlık otoritelerini ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyoruz ki bu bir yasal zorunluluk aslında. Yapılması zorunlu olan belli aşılar var. bunların yapılması kişilerin tercihlerine bırakılmayacak kadar gereklidir. Tüm toplumun sağlığını etkileyen bir durumdur.” diyerek sözlerini noktaladı. 

“BİZİM İÇİN HEPSİ BİRİNCİ"

Sunuculuğunu İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı’nın yaptığı törende sanatçı hekimlerden oluşan jüri üyeleri adına Görsel Sanatlar Öğretmeni Firüzan Kök ve Milli Eğitim Müdürlüğü Temsilcisi Gülgün Solgun’a katılım belgeleri takdim edildi. “Bizim için hepsi birinci” diyerek jüri üyeleri adına seçim sürecinde zorlandıklarını dile getiren Firüzan Kök, “Resimlerin hepsi birbirinden özeldi. Biz derecelendirme yaparken gerçekten çok zorlandık. Katılan bütün çocukların hepsine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Saliha İşgören İlkokulu öğrencilerinin Ege yöresi halk oyunu gösterisinin ardından ödül törenine geçildi.

Ödül töreninde 1. Kategoride yarışan ana sınıfı öğrencilerine ödüllerini Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay verdi.

1. Kategoride birincilik ödülünü Çağdaş Yaşam Öğretmen Nuriye Akman Anaokulu öğrencisi Arya Dora Uslu alırken ikincilik ödülünü Kerem Özcan aldı.

Anasınıfı öğrencileri arasından üçüncülük ödülünü ise İbrahim Taha Bayram ve Çağla Dora Özkocaman paylaştı.

Diğer 4. kategoride belli kademelerle derecelendirilen öğrencilere ödüllerini ise, İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Pınar Özdemir, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan verdi.

Editör: Haber Merkezi