Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye'de milyonların beklediği asgari ücret açıklandı. Buna göre 2022 yılı için asgari ücret net 4 bin 250 TL oldu. Çalışanın evli olması ve çocuk sayısına göre rakamın yükseleceği belirtilirken asgari ücretten gelir ve damga vergisinin de kaldırıldığı da kaydedildi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulundu.

'KELEPİR EMEK BİZDE'

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Bir ülkede son yapılan araştırmalarda yoksulluk sınırı  10 bin 600 lira olan belirlenirken asgari ücretin 4 bin 250 TL olması; ucuz emek gücü cennetinin Türkiye'de resmileşmesidir. 2 bin 825 liranın dolar karşısındaki değeri 380 dolar iken 4 bin 250 liranın 285 dolara denk geldiğini, asgari ücretin dolar karşısında yüzde 30 eriyeceğini bilmelerine rağmen tüm kapitalistlere, emperyalistlere; 'gel vatandaş gel, kelepir emek bizde, kelepir iş gücü bizde' demiş oldular. Emek azami, sömürü azami, ücret asgari. Hatta ölüm ücreti. Bu şu demek; 'ölmeyecek kadar beslensinler ama bizim üretim içindeki bütün emeğini, alın terini buraya döksünler."

ACİL 'YASAK' ÇAĞRISI

Asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasının işçi çıkarmalarına sebep olup olmayacağına ilişkin görüşlerini de açıklayan Sarı, "İşverenler bunu bir tehdit olarak kullanacaklardır. Yeni yılda kendilerine teşvik paketi sunulması konusunda işçi çıkarmalarını bir baskı unsuru olarak kullanacaklardır. Hükümet pandemide olduğu gibi, çok acilen işten çıkarma yasağını hayata geçirmelidir" dedi.

Editör: Haber Merkezi