ECE ÇOLAK/ İZ GAZETE- Alkollü mekanların yüzde 50 kapasite ile açılması ve işletmelere gelmesi beklenen zamları göz önünde bulundurarak İz Gazete, işletme sahiplerine mikrofon uzattı. Alsancak Muzaffer İzgü sokaktaki işletmelerin sahipleri ile yapılan röportajda Sardunya ve Volume Alsancak gibi bilindik eğlence mekanları da yer aldı.

‘MAALİYETİMİZ ARTTI’

Kıbrıs Şehitleri İş Adamları Derneği Başkanı, İzmir Gastronomi Yeme-İçme ile Eğlence Yerleri İşletmecileri Derneği üyesi ve aynı zamanda Sardunya Cafe&Bar’ın işletmecisi olan Hami Torcu, kademeli açılma ile ilgili konuşarak, “Şartsız tüm iş yerleri açılmalı. Pandemi şartları yüzünden belki saat kuralı olabilir ama maske mesafe ve hijyen kurallarına uyan her işletme açılmalı" dedi.

Çoğu işletmenin fiyat artışında bulunmasına yönelik konuşan Torcu, kendi işletmesinde menüde yer alan ürün fiyatları ile ilgili, “İnsanların ekonomik gücünün ne aşamaya geldiğini hepimiz biliyoruz, biz de bu durumun içindeyiz. Maaliyetimizin artmasına rağmen şuan için fiyat artışı yapmadık" ifadelerini kullandı.Hami Torcu, “30 hazirandan sonra ÖTV’deki artışa paralel olarak kullanılan malzemenin de fiyatı artacak o zaman değerlendirme yapacağız. Biz de şu an kendi karlarımızdan fedakarlık yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

'AÇILMADIĞI TAKDİRDE HALK SOKAKLARA DÖKÜLECEK'

Önümüzdeki kabine toplantısından beklentisinin tüm iş yerlerinin kesintisiz açılması olduğunu söyleyen Torcu, “Açılmadığı takdirde halk sokaklara dökülecek. Bu kadar büyük tepkiyi göze alacaklarını zannetmiyorum ayrıca ciddi bir aşılama kampanyası var. Normalde ülkenin düzlüğe çıkması için bu rakamlara bundan üç ay önce görmeliydik" dedi. Torcu sözlerini, "Bu ay sonundan itibaren rahatlayacağımıza inanıyorum, inanmak istiyorum" diyerek tamamladı. 

‘'YÜZDE 20-25 ARASI ÖTV ZAMMINDAN BAHSEDİLİYOR, KABUS GİBİ’

Mikrofon uzatılan bir diğer isim Volume Alsancak'ın sahibi Levent Kalındamar oldu.

Kalındamar, “Yasak kalkınca biz belirtilen saatlerde çalışmaya başladık ama saat 21.00 uygulaması bizim sektörümüz için işin yeni başladığı saatler. Bu yüzden kendimizi tam açılmış saymıyoruz, bunu daha kademeli olarak daha uzun saatler çalışmak için hazırlık gibi görüyoruz. Saat dokuz ne demekse biz ticari olarak onun karşılığını alıyoruz ve bu yeterli değil. Herhangi bir noktada ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz işlerimiz henüz olmuyor" diye konuştu.

"250 kişilik butik bi performans mekanıyız, yüzde 50 kapasite devam ederse sayı 120' ye düşecek" diyen Kalındamar, "Bu kapasitede yapacağımız işler ticari olarak devam edebileceğimiz bir karşılığı vermeyecektir bize” ifadelerini kullanarak sürekli bahsedilen ‘yeni normal’ algısını merak ettiğini söyledi. Kalındamar ayrıca, pandemi bittiğinde bu normalleşmenin hangi seviyede olacağını muğlak bulduğunu belirtti.

‘KAPASİTE DÜŞTÜĞÜNDE CİDDİ Bİ GELİR FARKI YAŞANACAK’

Kalındamar, müzik gruplarının, garsonların ve barmenlerin mağduriyetlerine de dikkat çekerek olası kapanmaların ve kapasite düşüklüğünün yol açacağı sonuçlara yönelik ,“Ciddi anlamda sektörün, özellikle butik işletmelerin bir sürü soru işareti var. 250 kişi ile kıt kanaat geçiniyoruz. Kapasite düştüğünde ciddi bi gelir farkı yaşanacak ve bu sektörü yeniden şekillendirmeyi gerektirecek” şeklinde konuştu.

Kalındamar, “Pandemiden önce kampanya satış tekniğimiz vardı artık bunu yapacak durumda değiliz. Son altı yıldır, çalıştığımız firmalardan kazandığımız ticari avantajları maalesef birlikte çalıştığımız işletmelere karşı silah olarak kullanma kültürü var. Ulusal zincir işletmelerin, bulunduğumuz alana dahil olmasıyla birlikte böyle bir sorun yaşadık .Tavan fiyat uygulamasını kaldırdılar ve ticari avantajlarımıız birbirimize karşı silah olarak kullandırttılar. Artık bu sürecin sonunda bunu kaldıramayacağımızı herkes anlayınca fiyatlar olması gereken (aslında olması gerekenin altında kalıyor yine ama) düzeyde zamlandı. Şu anda fiyatlar kendi kendimize yetebilecek bir seviyede.” diye konuşarak işletmelerin menülerde yaptıkları zamlara bir açıklama getirdi.

ÖTV zammının olması durumunda ciddi alan kaybedeceklerini düşünen Levent Kalındamar, “Son bir yıldır zaten elimiz  kolumuz bağlı. Bahsedilen ÖTV zammı %20-25 arası.  İşletmeler açıldı ama kabus gibi bir zam var gündemde ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.

‘TANINAN KREDİ KENDİLERİNİ FİNANSE ETMEK İÇİN TANINMIŞ’

Kalındamar açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Personele kısa çalışma ödeneği verildi, 8 ay destek verildi. Herhangi bir destek görmedik- aksine vergi dairesi borçlarını istedi, mülk sahibi borçlarını istedi. Kapalı işletmeye belediye atık toplama bedeli olarak her ay bin 100 lira su faturası gönderdi. Bu durumu başkana taşıdık, bir şeyler yapmaya çalışsalar da sonuca varmadı, aynı faturalar devam ediyor. Belediye kulak açsa da istediğimizi elde edemedik. Herhangi bir destek paketi yoktu, bunlar algı ve klişe. Bizim gibi şirketler için sağlanan tek şey Nefes Kredisi. O da son anda ortaya atıldı ve yüzde 18 gibi yüksek bir faizi var. Bu kredide bize nefes ya da rahatlık sağlayacak bir durum yok"

‘SİYASİ KONJEKTÜR BİR ÇOK ANLAMDA BELİRLEYİCİ OLSA DA BİZ ÇOK KÜÇÜLDÜK’

Kabine toplantısı ile ilgili yönetilen soruya cevaben Kalındamar,  “O dünyalara yorum yapabilecek durumda değiliz. Hali hazırda ülkenin gündemini meşgul eden çok unsur var,, devletin de çalışma mekanizmasını herkesin anlayacağı bir durumdayız. Kabine ekstra bir şey yapmayacaktır, tek adam merkezli bir yapı var her şey çizilmiş, sadece figüranlar değişiyor. Benim için umut kaynağı değil bu” dedi.

'BİZİM İÇİN DE RİSKLİ BİR DURUM'

Muzaffer İzgü Sokağı’nda bulunan bir diğer popüler mekanın işletmecisi ise bu konudaki fikirlerini, “Saatlerin değiştirilmesi gerekiyor. Aşı iyi ilerliyor ama sayı artmalı. Günde bir milyon kişi aşı olursa ilerleyen dönemde kabine toplantısına kadar saatlerin değiştirilme sözü tutulur. Hem bizim için de daha güvenli olur” şeklinde belirtti.

Alkollü mekanların açılmasına yönelik olumlu yöndeki fikirlerini belirten işletmeci, “Yasak kalktığından ortalama bir hafta sonrasında işletmemiz olumlu yönde etkilendi. İnsanlar sıkıldı, dışarı çııkmak istediler ve barları, kafeleri tercih ettiler. Bu, bizim için kârlı olsa da kendi içimizde de koronayı önlemek istediğimizden fakat kalabalığı kontrol edemediğimiz noktalarda gerçekleştiğinden bizim için de riskli bir durum tabii ki.  ifadelerini kullandı.

‘BELLİ BİR ZÜMREYE İYİLİK YAPMALARI BİZİM CANIMIZI ÇOK SIKIYOR’

Adını belirtmek istemeyen mekan sahibi, yükselen fiyatlar hakkında,“Fiyatlar geçen hafta piyasaya, tedarikçilerin zamlarına ve bize gelen ürünlerin fiyatlarına bağlı olarak arttı. Bu durumdan müşteriler rahatsız olmadı, bizim için de olumlu yönde oldu. Fakat iş yoğunluğu fazla, bu zamlar işletme için yetersiz. Ek olarak yıl sonu zamları da var, ardı arkası kesilmeyen bir zam sirkülasyonu var ve bu bizim için çok kötü bir şey. İşler hızlı ilerlediği için çok etkilemiyor ama etkilemeye başlayacaktır" dedi. 

Mekan sahibi son olarak yasakların yalnızca belli bir zümreye yönelik avantajlar içerdiğini düşündüğünü belirterek, “Biz de merhamet görmek istiyoruz” diye konuştu. 

KAMERA: BÜŞRA MURATDAĞI

Editör: Haber Merkezi