Demet Hamurcuoğlu / İz Gazete -  İzmir Müzisyenler Derneği'nin, 26 Ocak Perşembe günü  Aliağa'da Şakran Kadın Cezaevi'nde gerçekleştirecek olduğu etkinlik cezaevlerindeki kadınlara ve çoçuklara yönelik farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Çocuk bezi, kadın pedi, kışlık çocuk ve kadın kıyafeti, eşofman, pijama, yürüteç gibi ihtiyaçlarının karşılanması için tüm duyarlı insanları yardımlaşmaya ve dayanışmaya davet eden İzmir Müzisyenler Derneği yaptıkları basın açıklamasında:

Toplumsal alanda görmezden gelinen, yok saydığımız bir çok kanayan yara var. Bizler İzmir Müzisyenler Derneği olarak elimizden geldiğince bu anlamda duyarlılık göstermeye ve bu konularda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Aliağa’da Şakran Çocuk Cezaevi’ni yılda bir iki kere ziyaret ediyoru. 2017’nin ilk etkinliği olarak da Şakran Kadın Cezaevi’ndeki çocuklu kadınlar ile bir etkinlik yapmak istedik.

Bu amaçla cezaevi yönetimi ve cezaevinden sorumlu savcı ile görüştük. Amacımız anneleriyle kalan çocukların durumunu, sayısını ve ihtiyaçlarını öğrenmekti. Savcı Güneş Okur’la görüşmemiz bizi çok derinden etkiledi

Toplumun her yerine işlemiş olan cinsiyet ayrımcılığının çok acı bir şekilde cezaevlerinde de yaşandığını, suç işleyen erkeklerin aileleri tarafından aranıp sorulduğunu, ziyaretçilerinin geldiğini, ekonomik olarak desteklendiğini ama benzer suçları işleyen kadınların aileleri tarafından da aranmadığını, dışlandığını, çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini öğrendik. Daha da acısı bu kadınlar arasında yanlarında 0-6 yaş arası çocukları olanlar da vardı. Onlar yalnızlığı, çaresizliği en çaresiz kaldıkları yerde yaşıyorlardı.

Çocuklara hediye olarak oyuncak götürmek istediğimizi söyledik. Savcı bize çocukların ve annelerin bez, şampuan, sabun, ped, emzik, biberon gibi şeylere ihtiyacı olduğunu anlattı. En önemli ihtiyaç bebek bezi imiş. Ve cezaevi koşullarının 4 duvar arasında büyüyen çocukların gerçekliği olduğunu anlattı hüzünlü örneklerle.Sonra yine uzun uzun kadınlardan, işledikleri- işlemek zorunda kaldıkları, belki de üstlendikleri suçlardan, yine de hayata tutunma çabalarından ve cezaevinde yapılan etkinliklerde ne kadar mutlu olduklarından, bunun onlar için çok önemli olduğundan bahsetti.

Çocukları düşünerek gitmiştik görüşmeye ama orada karar verdik hem çocuklar hem kadınlar için bir etkinlik yapmaya ve geniş katılımlı bir dayanışma çağrısı başlatmaya. ‘Arayanı, soranı olmayanlara gidiyoruz’ diye yaptık çağrımızı. Amacımız hem tutsak çocuklu kadınlara destek olmak, onların yaşadıkları sıkıntılarla ilgili toplumda bir duyarlılık yaratmak hem de cezaevlerinde de yüzünü gösteren ayrımcılığa dikkat çekmek.

Bu amaçla etkinliğin gerçekleştiği güne kadar çocuk bezi, kadın pedi, emzik, biberon, büyük beden kışlık kadın kıyafeti, kışlık çocuk kıyafeti, yürüteç toplayacağız ve bunları destek ve dayanışma mesajlarımız ile Şakran’a götüreceğiz

Tüm duyarlı insanları bu konuda ve her konuda yardımlaşmaya ve dayanışmaya davet ediyoruz." dedi

Editör: Haber Merkezi