Buca'da yaşayan Nihalcan Güneş, lise son sınıfta üniversite sınavına hazırlandığı dönemde, ailesiyle yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle İzmir Arabulucular Derneği'ne başvurdu. Arabulucunun desteğiyle sorunlarını çözen Güneş, 2017 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. 4 yıl sonra mezun olup, stajyer bir avukat olarak meslek hayatına başlayan Güneş, savcı olabilmek için sınavlara hazırlanıyor. Sınav döneminde oldukça stresli olduğunu ve ailesi dışında kendisini yönlendirecek tarafsız birine gereksinim duyduğunu belirten Güneş, "17 yaşındaydım ve o dönemde hayatımı çizecektim. İnsan yanında, kendisini yönlendirebilecek daha doğruya yöneltebilecek bir destek arıyor. Her gençte olduğu gibi yaşadığım kaygı dolayısıyla ailemle de bazı anlaşmazlıklar yaşamıştım. Tesadüfen Arabulucu Feridun hocamla tanışmıştım. Beni çok iyi yönlendirdi. Anlaşmazlıkları arabuluculukla çok iyi çözdük" dedi.

Arabulucunun ailesiyle arasında bir köprü görevi gördüğünü hissettiğini anlatan Güneş, "Feridun hocamla haftada bir gün görüşüyordum. Ders çalışma programını düzenliyordu. Yaşadığım sıkıntılarda yardımcı oluyordu. Ailemle aramda bir köprü oluyordu. Daha iyi çözümlere ulaşıyorduk. Bu yıl savcılık sınavına hazırlanıyorum" ifadelerini kullandı.

'SÜRECİ YAŞAMIŞ BİRİ OLARAK İYİ BİR ARABULUCU OLABİLİR'

Müzakereci Arabulucular Derneği Başkanı ve felsefe öğretmeni Feridun Balcı da özellikle 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerinin sınava hazırlanırken benzer sorunlar yaşadığına dikkati çekerek artan anlaşmazlıkları kazan kazan yoluyla çözdüklerini belirtti.  Balcı, "Ebeveynler çocuklarının gelecekte güvende ve güçlü olmasını istiyor. Bunun için de iyi bir mesleğe sahip olmaları gerekiyor. Öğrencinin üzerinde de sınav kaygısı oluşuyor. Her iki taraf da gergin olduğu için anlaşmazlıklar artıyor. Bizden bu konuda destek isteyen ailelere destek veriyoruz. Artan anlaşmazlıkları kazan kazan yoluyla çözebilmelerine yardımcı oluyoruz. Aileler kendileri yapmaya çalışıyorlar. Ancak anlaşmazlıklar nedeniyle duygular yoğunlaşınca sorunu çözmek zorlaşıyor, akıl çok verimli kullanılamayabiliyor. Bu durumda üçüncü ve tarafsızlığına güvendikleri birine ihtiyaç duyuluyor" açıklamalarında bulundu.

'DİPLOMASINI ALIP İLK BENİM YANIMA GELDİ'

Arabuluculuk yaparken kişilik yapılarını iyi tespit etmek gerektiğinin altını çizen Balcı, 

"Nihalcan kişilik olarak bağımsızlığına düşkün biri. Kararlarını kendisi vermek istiyordu. Arabuluculuk yaptıktan sonra Nihalcan ders çalışıyordu. Üniversiteyi bitirdi ve diplomasını alıp ilk benim yanıma geldi. Birlikte oturup, geçmişi yad ettik. Nihalcan ile müzakerelerimiz sırasında, ona 'Sen de benim gibi arabulucu olabilirsin, bak hukuk okumak istiyorsun' diyordum. Nihalcan arabuluculuk sürecinden geçmiş biri olarak, ilk hedefi savcılık da olsa iyi bir arabulucu avukat da olabilir. Çünkü sürecin içinde yer aldı. Ona güvenim tam." (DHA)


DHA

Editör: Haber Merkezi