Kent tarihi ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), “Kent Söyleşileri” serisinde İzmirliler’i değerli konuklar ve ilginç konularla buluşturmaya devam ediyor. Kent Söyleşileri'nde Nisan ayı konuğu Dr. Siren Bora. Kent Kitaplığı serisinin bu yıl yayımlanan 111. kitabı “Hahambaşı Hayim Palaçi (1788-1868) ve İzmir Yahudileri”nin yazarı Bora, söyleşide “19. Yüzyıl İzmir Yahudileri”ni anlatacak.

Dr. Siren Bora, 19 Nisan Çarşamba günü saat 18.00'de başlayacak söyleşide katılımcılara, İzmirli Yahudilerin İzmir'e ne zaman geldiklerini, kültürlerini ve yaşadıkları yerleri anlatacak. Kentteki kültürel zenginliğe, çok renkliliğe ve çok sesliliğe vurgu yapacak. Söyleşi, APİKAM’daki Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü salonunda gerçekleştirilecek 
 

Tarihçi, Yazar Siren Bora, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 1983 yılında mezun olduktan sonra, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başladı. 1988’de ‘1908-1912 İzmir Sancağında Rumlar’ başlıklı yüksek lisans tezini başarı ile tamamladı. 1985-1988 yılları arasında Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1990 yılında Lady Davis Fellowship Trust’ın bursunu kazanarak İsrail’e gitti. İki yıl Kudüs İbrani Üniversitesi’nde İbranice dersleri alarak Kudüs’te bulunan arşiv ve kütüphanelerde araştırmalar yaptı. Şalom gazetesinde, 1990-1993 yılları arasında İzmir Yahudi tarihine ilişkin yazdığı yazıları yayımlandı. 1993 yılında ‘20. Yüzyılın Başında İzmir’de Yahudiler (1908-1923)’ başlıklı doktora tezini vererek eğitimini başarı ile tamamladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı serisinde “Bir Semt Bir Bina: Karataş Hastanesi ve Çevresinde Yahudi İzleri” ile “Hahambaşı Hayim Palaçi (1788-1868) ve İzmir Yahudileri” adlı iki kitabı bulunan Siren Bora, Batı Anadolu’da ve İzmir’de yaşayan Yahudilere ilişkin araştırma ve çalışmalarına devam etmekte.

 

Editör: Haber Merkezi