Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA) - İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde beş yıl önce, tek yön yolda geri manevra yapan otomobilin altında kalarak ağır yaralanan ve hastanede 15 gün sonra yaşamını kaybeden pedagog Canay Çamlıbel'in tiyatro eğitmeni kızı Heval Çamlıbel Ginyol, kendini mültecilere adadı. Ginyol, mültecilerin zor yaşamlarına da, umuda yolculuğa çıkışlarına da tanıklık etti.
Sivil toplum kuruluşuları tarafından toplanan, gıda ve giyecekleri kendi aracıyla yardıma muhtaç olan mültecilere götüren Heval Çamlıbel Ginyol, küçük çocuklara 'kukla' gösterisiyle de moral veriyor. Ginyol, zor koşullar altında binlerce kilometre öteden, savaştan kaçıp gelen mültecilere herkesin yardım eli uzatmasını istiyor.
Heval Çamlıbel Ginyol, geçen pazar günü yağan yoğun yağmura rağmen, toplanan yardımları Torbalı-Bayındır arasındaki boş arazide kurdukları naylon çadırlarda barınan Suriyeli ailelere götürüp, dağıttığını söyledi. Çoluk çocuğun burada zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini belirten Ginyol, "Mülteciler çadırlarında hastalık, açlık ve soğukla mücadele ediyor. Çocukların büyük kısmı yeterli beslenemediği için aç ve hasta olmuş durumda. Su, elektrik, tuvalet bulunmadığı için çadırlarda hastalık kol geziyor. Büyükler dilencilik yaparak karın doyurmaya çalışırken, çocuklar hastalıkla mücadele ediyor. Hamile bir kadın, hastaneye götürülürken yolda ölü doğum yaptı. Çadırlar geceleri çok soğuk. Çok hastalanan var. Çocuklar ayakabıları olmadığı için soğukta yere yalınayak basıyor. Her taraf çamur. Bunları gördükçe içim parçalanıyor. Elimden geldiği kadar onlara yardım etmeye çalışıyorum. Anneler, bebeklerin altındaki bezleri yıkayıp, tekrar kurutuyor. En çok çocuk bezi, süt, battaniye, ayakabı ve gıdaya ihtiyaç var. Su olmadığı için uzun zamandır yıkanamıyorlar. Ortam bulaşıcı hastalıklara açık" dedi.
Mülteci çocuklara 'kukla' gösterisi ile moral vermeye çalıştığını da anlatan Heval Çamlıbel Ginyol, herkesin onlara yardım elini uzatması gerektiğini söyledi. Ginyol, Çeşme Altınköy Pırlanta Koyu'nda da her gün binlerce mültecinin gece ve gündüz demeden lastik botlarla Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçtiğini, burada kalanların sıralarını bekleyip, arkalarından özlemle baktığını gözlemlediğini ve bu anları fotoğraflayıp, videolarını da çektiğini söyledi. Elinden geldiği kadar mültecilere yardım etmeye devam edeceğini belirten Heval Çamlıbel Ginyol, "Bu şekilde yaşamı onlar da istemez. Savaştan canlarını kurtarıp Türkiye'ye geldiler. Ama bu kez denizde can veriyorlar. Avrupa ülkeleri, ölümlerin önlenmesi için bir an önce mülteci sorununu çözmeli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Editör: Haber Merkezi