ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, anestezi tekniker ve teknisyenlerinin resmi görev tanımı ve kadro taleplerini Meclis gündemine taşımıştı. CHP’li Murat Bakan, “Anestezi tekniker ve teknisyenleri; donanımları, uzmanlık alanları ve fiilen yüklendikleri sorumluluklar dikkate alınarak, görev tanımlarının gerçeğe uygun olarak yapılmasını istiyor. Bu haklı talebin duyulması ve harekete geçilmesi için biz de elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.  Anestezi Teknikerleri Platformu’ndan Oğuz Karayel, “2020 yılında 12 binlik sağlıkçı alımında bölümüze alımda ayrılan sayı 415 kişidir. 2021 yılında bu sayı en az 5 bin olmalı talepler karşılanmalıdır” dedi.

‘KAMUYA ALIMLA MEZUN SAYISI ARASINDA DENGESİZLİK VAR’

2020 itibari ile üniversitelerin anestezi teknikeri olarak 84 bin mezun verdiğini  ifade eden Oğuz Karayel, kamuya yönelik alımların düşük olduğunu,2018’den 2020 ye kadar alınan alım sayılarının 1739 olduğunu  ancak her yıl verilen mezun sayısının 6 bin olduğunu vurguladı. Mezun sayıları ile kamuya alım arasında büyük bir dengesizlik olduğunu belirten Karayel, “Bu durum da bizi çok mağdur ediyor. Bizim KPSS’den aldığımız yüksek puanlarla kamuya yerleşmemiz çok zor. Bizim bölümler 85’lerle 86’larla kapatıyor” dedi.

Sağlık sektörüne ciddi anlamda katkı sağlayabilecek anestezi teknisyen ve teknikerleri için açılan kadro sayıları yetersiz olduğunu dile getiren Karayel, “Bu yığılmanın önüne geçilebilmesi adına anestezi teknikeri yetiştiren okulların kontenjan sayıları sınırlandırılmalı ve daha kontrollü şekilde yeni mezunlar verilmelidir” dedi. Üniversite hastaneleri anestezi teknikeri alımlarında, isme özel kadrolar açıldığını belirten Karayel, alımların daha merkezi, daha adaletli olması konusunda üniversite hastanelerinin alımlarına yönelik düzenleme getirilmesi gerektiğini de vurguladı.

ANESTEZİ TEKNİKERLERİNE DONANIMLARINA RAĞMEN YETKİ VERİLMİYOR!’

 Anestezi teknikerleri önlisans programında yoğun olarak solunum ve dolaşım sistemi fizyolojisi, anestezi cihazları ve ventilatörler hakkında eğitim alındığını  kaydeden Karayel, solunum ve dolaşım sisteminin yönetimi hususunda, diğer sağlık personeline oranla bilgi ve uygulama olarak daha donanımlı olduklarını belirtti. Karayel, “Buna rağmen ventilatör cihazları ve ileri müdahaleler gibi işlemlerde ne yazık ki herhangi bir sorumluluk tanımlanmamıştır. Önlisans ilk ve acil yardım teknikerlerinin dahi endotrakeal entübasyon yapma, yeniden canlandırma işlemlerinde belli ilaçların komuta hekimiyle iletişim halinde uygulanması konusunda yetkileri tanımlanmışken; yıllardır hastaları entübe eden, açılamayan damar yollarını tek girişimde açabilen, mavi kodlarda gözlerin aradığı anestezi teknikerlerine bilgi ve donanımlarına rağmen hiçbir yetki verilmemiştir. Eğitim ve donanımlarının göz önünde bulundurularak, gerekli yetkilerin tanımlanması arzu edilmektedir” dedi.

‘ANESTEZİ TEKNİSYEN VE TEKNİKERLERİNE İHTİYAÇ VARDIR’

Pandemi sürecinde de en çok anesteziye ihtiyaç duyulması gerektiğini belirten Karayel,  “Yoğun bakımlarda kullanılan narkotik, sakinleştirici ve anestezik ilaçlar konusunda en detaylı eğitimi anestezi teknikerleri almaktadır. Bu ilaçların uygulamasının doğru yapılabilmesi, hastaların anestezi uygulaması disiplini içerisinde takibinin doğru bir şekilde yapılabilmesi, ilaveten gerektiği durumlarda endotrakeal entübasyon işleminin zaman kaybetmeden ve sağlıklı olarak yapılabilmesi, solunum ve genel durum takibinin yapılabilmesi, bu girişimler hakkında tüm kayıtların uygun şekilde tutulabilmesi konularında anestezi teknisyen ve teknikerlerine zaruri ihtiyaç vardır. Bu nedenlerle anestezi teknisyen ve teknikerlerinin kadrolarının güncellenmesinde, yoğun bakım ünitelerindeki ihtiyaç da göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘İŞ YÜKÜMÜZ ARASINDAKİ DENGESİZLİK BİZİ ÜZMEKTEDİR’

Anestezi teknisyen ve teknikerlerinin görev alanlarının  ameliyathane ile sınırlandırılmaması gerektiğini dile getiren Karayel, “Reanimasyon konusunda özel olarak eğitim alan anestezi teknisyen ve teknikerleri dışında sağlık personeli yoktur. Reanimasyon konusunda anestezi hekimlerine yardımcı olabilecek en donanımlı sağlık personelleri, anestezi teknisyen ve teknikerleridir. Sonuç olarak; anestezi teknisyen ve teknikerleri olarak tanımlanan yetkilerimiz ile çalışma ortamındaki iş yükümüz arasındaki dengesizlik bizi üzmektedir. Bir hastanın yeniden canlandırılma işleminde dahi üç dakikadan daha az bir zamanda ileri müdahaleye ihtiyacı olduğu, aksi halde kalıcı bir beyin hasarı oluşacağı bilinen bir gerçekken, ileri müdahale konusunda anestezi teknisyen ve teknikerleri en donanımlı sağlık personelleri iken; yetki ve sorumluluklar, ayrıca çalışma alanları konusunda revizyona ihtiyaç duyulduğu açık bir kanıttır. Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarının ileri müdahaleler esnasında, yanlarında bizzat bir anestezi teknisyen ya da teknikeri görmeyi arzu etmesi dahi acil servislerde, yoğun bakımlarda ya da ihtiyaç duyulan tüm birimlerde anestezi teknisyen ve teknikerlerinin görev tanımlarına uygun şekilde sorumlu hale getirilmesinin yolunu açabilmelidir” dedi.

ANESTESİ TEKNİKERLERİNİN SORUNLARI NEDİR?

Anestezi teknikerlerinin sorunlarını dile getiren Karayel, resmi görev tanımlarının olmadığını, aldıkları eğitimler doğrultusunda resmi olarak görev tanımının düzenlenmesini talep ettiklerini açıkladı. Karayel, “Anestezi teknikerleri ameliyathane, mavi kod, dış anestezi gibi yerlerde görevlendirilir, aldıkları reanimasyon eğitimi doğrultusunda anestezi yoğun bakımlarda görevlendirilmelidir. Anestezi teknikerlerinin istihdamı mezun sayısına oranla az miktarda olmaktadır. 2020 yılında 12 binlik sağlıkçı alımında bölümüze alımda ayrılan sayı 415 kişidir. 2021 yılında bu sayı en az 5 bin olmalı talepler karşılanmalıdır. 2021 yılı itibariyle mezun sayısı 80 bindir. Atama sayıları mezun sayısını karşılamamaktadır, kontenjanda azaltılmaya giderek fazla mezunun önüne geçilmelidir” dedi.