CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, “kültür politikalarına yön vermesi için 3-5 Mart 2017 tarihleri arasında yapılan 3. Milli Kültür Şürası sonuç raporunu” meclis gündemine taşıdı. 

Sahne Sanatları Sonuç Bildirgesinde yer verilen; sahne sanatları repertuarında yerli ve yabancı eserlerin milli değerler gözetilerek ele alınması demek ne demektir? Sorusunu yönelten Altıok, Toplumları aydınlatma görevi olan sanatçıların, gençlere eğitim vereceği en verimli yıllarda emekli edilmesinin gerekçeleri nelerdir? dedi. 

Altıok’un Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı sorular;

Sahne Sanatları Sonuç Bildirgesinde yer verilen; sahne sanatları repertuarında yerli ve yabancı eserlerin milli değerler gözetilerek ele alınması demek ne demektir? Milli oyunlardan kasıt nedir? Devlet Tiyatroları’nın 5441 sayılı yasasına göre her sezon sergilenen oyunların en az yüzde kırkının yerli olduğu düşünülürse, bu yaklaşımda ele alınmak istenen uygulama var olanın tekrarı değil midir?

Sahne sanatlarının 5 yıl içinde özelleştirmeye alınmasının gerekçeleri nelerdir? Bu özelleştirmeyle birlikte sanatın ve sanatçının daha iyi korunacağını belirleyen etkenler nelerdir? Bu etkenlerin araştırılması için ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

Ödenekli sanat kurumlarının çok az sayıda taşınmazı olduğu, sahnelerin neredeyse tamamına yakınının kira olduğu bilinmektedir. Ödenekli sanat kurumlarının yıllık ödediği kira bedeli ne kadardır? Devlet opera ve balesini bu hesapla kim alır?

Toplumları aydınlatma görevi olan sanatçıların, gençlere eğitim vereceği en verimli yıllarda emekli edilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bir sanatçının yaşamı boyunca sanat yaptığı düşünülürse sizce sanatçılar emekliliğe mi teşvik edilmeli yoksa sanat yapmaya mı?

Emekliliğe teşvik edilecek sanatçıları nasıl belirleyeceksiniz? Çalıştıkları sürelere göre mi yoksa başka kriterler mi olacak? Emekliliğe teşvik edilenlerin yerine alınacak kişiler sözleşmeli mi yoksa kadrolu mu olacak? Kadrosuz bir yapılanmanın tiyatroya ve sanatçıya vereceği zararları biliyor musunuz?

Avrupa’da birçok ülkede mesela İngiltere’de, National Theatre ile ülkemizde tiyatrolara ayrılan bütçeler kıyaslandığında oran nedir? Özel tiyatrolara yapılan yardım esaslarıyla ilgili her hangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? Bu çalışmalar 3. Milli Kültür Şürası’nda ele alınmış mıdır? Alınmamış ise gerekçeleri nedir?

Editör: Haber Merkezi