İzmir'de trafik sıkışıklığının en çok yaşandığı bölgelerin başında gelen Alsancak girişte Atatürk Caddesi üzerinde Vahap Özaltay Meydanı ile Alsancak Garı önü Sait Altınordu Meydanı arası yolla ilgili yıllardır beklenen düzenlemede geri sayım başladı. Son 10 yıldır iki gidiş gelişli Talatpaşa Bulvarı, Şair Eşref Bulvarı ve Ziya Gökalp Bulvarı'nın bağlandığı Vahap Özaltay Meydanı sonrası kilise ile TCDD bahçe duvarı arasında yolun daralması nedeniyle Liman yönüne bir gidiş-iki gelişe düşmesi sabah ve akşam saatlerinde Alsancak giriş ve çıkışını kilitledi. Buradaki sıkışıklık kent merkezindeki yolları ve Liman Caddesi'ni de olumsuz etkiledi.

Yıllardır Alsancak Garı'nın yanındaki TCDD 2. Bölge Müdürlüğü'ne ait tescilli binaların duvarları nedeniyle yol genişletmesi yapılamadı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi Vahap Özaltay Maydanı'nda trafik sıkışıklığına neden olan daralmayı ortadan kaldırmak için TCDD bahçe duvarlarının geriye çekilmesi için proje hazırladı. TCDD 3. Bölge Müdürülüğü'yle görüşüldü. TCDD'yle duvarın yıkılması ve yol olarak kullanılacak alan için kira ödenmesi koşullarıyla protokol yapılması konusunda anlaşıldı. Büyükşehir Belediyesi, TCDD'nin verdiği muvafakatla Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 25 Ocak 1985 yılında tescillendiği tarihi binalar olduğu için projenin onayı için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Kurul, 11 Şubat'da aldığı kararla İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca hazırlanan Atatürk Caddesi Sait Altınordu Meydanı ve Vahap Özaltay Meydanı arası yol ve tretuar düzenlemesi projesi kapsamında bahçe duvarını geriye çekilerek yol genişletme çalışmaları kapsamında yıkılması talebini, duvarın aynı yükseklik ve yapım tekniğinde yeniden inşaa edilmesi koşulu ile uygun buldu. Koruma Kurulu geçmişteki benzer girişimleri kabul etmemişti.

TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'DEN ONAY BEKLENİYOR

Büyükşehir Belediyesi, projeyi hayata geçirmek için Şubat ayında hazırlıklara başladı. TCDD 3. Bölge ve İzmir Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bilgi verdi. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili protokolü Ankara'ya TCDD Genel Müdürlüğü'ne onaya gönderdi. Duvar protokolü Nisan ayı başına kadar henüz onaylanmadı. Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bilgi verdiği İzmir Valisi Mustafa Toprak önce TCDD 3. Bölge Müdürlüğü'nü aradı. Konun Ankara'da değerlendirmede olduğu bilgisi üzerine TCDD Genel Müdürlüğü'yle temasa geçti. Onayın Nisan ayında gelmesi durumunda iki üç gün sürecek ve trafiğin olmadığı akşam geç saatlerde yapılacak çalışmayla yol bir şerit genişletilecek. Bahçe duvarı 2,5 metre geriye yeniden yapılacak. Böylece şeridin teke düşmesiyle yaşanan sıkıntı ortadan kalkacak.

TÜNEL PROJESİ DE HAZIRLANIYOR

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kalıcı bir çözüm için Konak tramvayıyla da eşleşecek şekilde yolan Vahap Özaltay Maydanı ile Liman Caddesi'ni birleştirecek 550 metre uzunluğunda yeraltı tüneli yapmak için de ön çalışmalara başladı. Teknik ekip avan proje hazırlığı yaptı. Yeraltı tüneli için kısa süre sonra proje ihelesine çıkılacak. Alsancak Gar önünün tramvay, bisiklet yolu ve yayalara bırakılacağı, trafiğin yeraltında gerçekleşeceği tünel projesinin trafik sıkışıklığına çözüm olması bekleniyor. Ancak, projenin hazırlanması ve imalatının tamamlanması 2-3 yıldan önce bitmeyecek.


Utku BOLULU İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi