İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde geçen 31 Mart'ta polise yapılan bir ihbar sonucu, bir lokantada silahlı kişiler olduğu belirtildi. İhbar üzerine belirtilen yere giden ekipler, Rus savaş uçağının pilotunu öldürdüğü iddia edilen Alpaslan Çelik'in de aralarında bulduğu 17 kişininin üzerlerinde, otomobillerde ve evlerinde yapılan aramada, 5 otomatik tüfek, 4 tabanca ve iki telsiz ele geçirdi.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan ve Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından paraşütle atlayan pilotu öldürdüğü yönündeki basına yansıyan açıklamalarıyla bilinen Alparslan Çelik'in, 'sahte para' suçundan hakkında kesinleşmiş 2.5 yıl hapis ve 2 bin lira para cezası bulunduğu, ayrıca 'hükümlünün kaçmasına yardım' ve 'dolandırıcılık' suçlarından da Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nce arandığı belirlendi. ''Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki 6136 Sayılı Kanun'a muhalefet', 'harp silahı bulundurma' ve 'kişilerin huzur ve sükununu bozma' suçlarından tutuklanmaları talebiyle İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen zanlılardan Alparslan Çelik, İsmail Demir, Mustafa Develi, Asil Tırnova, Fatih Arnas, Bayram Karaarslan ve Murat Gezer tutuklanırken, 2 kişi denetimli serbestlik yasasından yararlandırılıp salıverildi. 8 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Alparslan Çelik'in Rus pilot Sergei Aleksandrovich Rumyantsev'in öldürülmesiyle ilgili olayı soruşturan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, yaklaşık 1.5 ay yürüttüğü soruşturma sonrasında 'takipsizlik' kararı verdi.

Yakalandığı gün üzerinden Suriye vatandaşı olduğuna dair kimlik belgesi çıktığı belirtilen Alparslan Çelik'in de aralarında yer aldığı 7'si tutuklu 17 kişi hakkında, İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, tarafından 3'er aydan 9'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

Alpaslan Çelik, 'usulsüz para toplamak' suçundan yürtülen soruşturma kapsamında, bugün tutuklu bulunduğu cezaevinden sıkı güvenlik tedbirleri altında olayı soruşturan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'ya ifade verdi. Jandarma ve polis, savcının bulunduğu kattaki odasının etrafında ve adliye içerisinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Yaklaşık yarım saat savcı Karakaya'ya ifade veren Çelik, sıkı güvenlik tedbirleri altında yeniden cezaevine götürüldü.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi