Tatillerini Alaçatı'da bir turistik otelde geçiren 50 Alman turist, otel yönetiminin organizasyonu ve Akçam ailesinin davetiyle Ovacık Mahallesi'nde otoyol kıyısındaki "Çam Dede" çiftliğini ziyaret etti. Geniş arazi üzerindeki zeytin ve meyve ağaçları arasında dolaşan Alman turistler, dalından kopardıkları meyvelerin tadına baktı. Akçam ailesinin ikram ettiği yöresel organik ikramların tadına da bakan turistler, "Çam Dede" Faruk Akçam'ın oğlu Ömer Akçam'dan zeytin hasadı yapmayı da öğrendi. Alman turistler, zeytin tırmığı ile zeytin hasadı da yaptı.

Zeytinlerin yenebilecek kıvama gelinceye kadar geçen süreç hakkında Alman turistlere bilgi veren Ömer Akçam, birçok ülkede kimyasal maddeler kullanılarak zeytinlerin 20 gün gibi kısa sürede olgunlaştırıldığını belirterek, "13 yıl önce babamla birlikte bu çiftliği kurarken, üreteceğimiz ürünlerde insan sağlığına öncelik vermeyi prensip edindik. Biz, organik üretime önem veriyoruz. Hasat ettiğimiz zeytinleri de büyük boy varillerde, 12 ayda tamamen doğal yöntemlerle olgunlaştırıyoruz. Zeytin varillerini, 12 ay boyunca her gün çevirerek, zeytinin acı suyuyla zeytinin ıslanmasını sağlıyoruz. Zeytin bu şekilde 12 ay sonra yenebilecek kıvama geliyor. Zeytine oluşum sürecinde sadece yüzde 7 oranında tuz atıyoruz. Zeytin fabrikaları, yüzde 25 oranında tuz kullanıyorlar. Tuzun insan sağlığına olan zararını bildiğimiz için tuz oranını düşük tutuyoruz" diye anlattı. Akçam, 12 ay bekleyerek olgunlaşmış zeytinlerin bulunduğu varili açarak Alman turistlere tattırdı.
Çeşme'nin güneşli güzel havasında, doğanın içinde, dalından kopardıkları meyveleri yiyerek, yöresel lezzetlerin tadına bakarak unutulmaz bir gün geçiren Alman turistler, Akçam ailesine teşekkür ederek çiftlikten ayrıldı.

 

Editör: Haber Merkezi