Gizem TABAN/İZGAZETE- Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından Aliağa’da yapılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında 7 Ekim’de yapılacak Halkın Katılım Toplantısı gerçekleşmedi. 8 Ekim’de ise HABAŞ Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş tarafından aynı bölgeye yapılmak istenen ‘Cüruf Depolama ve Geri Kazanım Tesisi’ projesi için Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

‘TOPLANTI YAPILAMADI’
Aliağa’nın Yukarı Şehitkemal Mahallesi Akçekise Mevkii’nde yapılması planlanan Cüruf Bertaraf Tesisi projesine halk, çevre örgütleri, meslek odaları ve muhtarlar karşı çıktı. Bölge halkı projenin doğaya ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle projeyi protesto etti ve toplantıya katılmadı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aliağa Çevre Kültür Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, 8 Ekim’de de HABAŞ Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş tarafından aynı bölgeye yapılmak istenen ‘Cüruf Depolama ve Geri Kazanım Tesisi’ projesi için Halkın Katılım Toplantısı yapılacağını açıkladı. Küçükakyüz, bölge halkının iki projeyi de istemediğini vurguladı.

‘İKİSİNİ DE İSTEMİYORUZ’
Aliağa’nın çevre ve hava kirliliği konusunda yeterince yükü olduğunu belirten ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, “Buraya bu tür tesisler yapmak istediler ama başaramadılar. Şimdi tekrar deniyorlar. Bugün Halkın Katılım Toplantısı’nı yaptırmadık. Aliağa halkı, çevre örgütleri, meslek odaları ve muhtarlar hepimiz oradaydık. Çünkü bu proje kapsamında farklı illerden de birçok tehlikeli atığın geleceğini düşünüyoruz. Bu yüzden tesisi istemiyoruz. Aynı şekilde HABAŞ Şirketi’nin yapmayı planladığı Cüruf Depolama ve Geri Kazanım Tesisi’ni istemiyoruz. Onun için de 8 Ekim’de Halkın Katılım Toplantısı’nda var. Bu projeler 7-8 mahalleyi, tarım alanlarını etkileyecek. O yüzden iki tesisi de istemiyoruz” diye konuştu.