İZ GAZETE - İz Web TV'de yayınlanan' Doğan Beyazgül ile İzmir Notları' programının konuğu iş insanı Ali Kaya, soruları cevaplandırdı.

Ekonomik krizin şirketlerde de hissedildiğini ifade eden Ali Kaya, "Kriz başladığından beri, özellikle son iki senede alımlar yavaşladı. Eski ticaret anlayışı bitti. Adamların cebinde para yok. Kredi kartı olmasa insanlar aç kalır. 
Firmalar gününde ödeme yapamıyor. Bu şekilde piyasada bir istikrarsızlık elbette var. Vatandaşın mi bu cebindeki son parası vergiye gidiyor, zam üstüne zam. Şu anda bütün işletmeciler sıkıntı içinde" dedi. 

'GÜÇLÜ FİRMALAR AYAKTA' 

Kaya Soğutma olarak calıştıkları 40'a yakın kurumsal firmanın olduğunu ifade eden Ali Kaya, "Onlar iyi, onlardan yana bir sıkıntımız yok. Yurt dışına ihraacat olduğu sürece sıkıntımız yok ama yerli sermayemiz şu anda sıkıntı içinde. 
Güçlü firmaların hepsi ayakta. Bu konuda bir avantajımız var. Belediyelerimize hizmet veriyoruz, başta bir Menemenli olsrak Menemen Belediyesi de bizi tercih etti, onlara çok çok teşekkür ediyorum" dedi. 

'SERDAR AKSOY DÖNEMİNDE HERKES EŞİT' 

Menemen'de Tahir Şahin ve Serdar Aksoy dönemini değerlendiren Kaya, "Daha önceki yönetim anlayışında lider vardı, tek söz geçiyordu. Serdar başkan döneminde herkes eşit, mesafeli ve ölçülü bir biçimde davranıyor. O halkın içinden bir başkan, insanların zor gününde yardımcı olan bir başkan. Bir yıl içinde birçok proje gerçekleştirdi, Menemen halkı da bu durumdan memnun. Ben de memnunum çünkü başkanın yaptığı her proje insanlar için. Ve projelerin devamının geleceğini düşünüyorum"  ifadelerini kullandı. 

'İNSANLARIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI' 

Ali Kaya, işsizlikten ve ekonomik durumdan dolayı artan insanlar hakkında konuşarak, "Bugün ülke genelinin yüzde 95'i bankaların verdiği limitlerle ayakta kalmaya çalışıyor. İşsizlik arttığı sürece intiharlar artacak. Ben 2008 krizinde abimi kaybettim, abim de intihar etti. İntihar vakalarında en çok yaralanan benim, her intihar olayını duyduğumda abim aklıma geliyor. O yüzden devlet yöneticilerinin insanların cebindeki son kuruşa tenezzül etmeyip, ülkeye yeni kalkınma kapıları açmalı. Zaten insanların cebinde bir kuruş para yokken, vergi üstüne vergi, insanların dayanacak gücü kalmadı" dedi. 

'O YUKARIDA, BİZ HALKIN İÇERİSİNDEYİZ' 

Kaya, "Cumhurbaşkanı güzel konuşmalar yapabilir, ekonomik kriz olmadığını iddia edebilir. Ama o yukarıda, biz ise halkın içindeyiz. O insanların çektiği sıkıntıları neden göremez çünkü o yukarıda, o bir cumhurbaşkanı. Halk kendi parasını alıp geçiniyor, devlet yönetimi kendi parasıyla geçiniyor. Kimse kimsenin ne yaşadığını gerçekten bilemez" dedi. 

'BİZDE PATRON YOK' 

Kaya, kendi şirketinde de genç insanlara yön verdiklerini düşünürek, "Çalışan sayısı 10 kişi, beşi stajyer. Hepimiz çalışanız, patron kesinlikle yok. Patron çalışan ilişkisine girdiğinde kaybedersin. Emekçinin halinden anlamak için onunla iletişim halinde olmalı, onunla aynı sofraya oturmalısın" diye konuştu.

'BEN HALK ÇOCUĞUYUM' 

Ali Kaya, şirket olarak hedefinin ne olduğu hakkında konuşarak, "Hedefim insanların yanında olmak. Çok üst seviyelere gelmek istemiyorum. Ben halk çocuğuyum. Ekonomim güçlü olsa da geldiğim yeri unutmadan yaşamak istiyorum. 30 sene önce aynı simidi parçalayıp arkadaşlarımla yiyorsam şimdi de yiyorum. Memur çocuğu olarak da büyüsem her zaman sokak çocuğuydum" ifadelerini kullandı. 

'SİYASETTE BİR KOTA OLMALI' 

Kaya, ileriki dönemlerde siyasete girme ihtimalini değerlendirerek, "Siyaset benim işim değil ama yarın bir gün siyasete girersem düzgün, dürüst bir siyaset isterim. Ama şimdiki siyaset çok değişik. Siyasette bir kota olmalı, 60 yaş sınırı olmalı ve gençliğe bırakılmalı. Eğer siyaset gençleşirse ben de ideolojimi açıklarım ama şu an ideolojim yok" dedi.

Editör: Haber Merkezi