Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Ali Yıldırım “Diyanet kendisini hukukun üstünde görüyor. Yargıtay ve AİHM kararları ile Cemevinin ibadethane olduğu tescillenmiştir. Bu bir devlet politikası değil ise Başbakan çıkıp derhal özür dilemelidir”dedi.

MESAJLA UYARI

İzmir’de yaşamını yitiren Cansu Külekçi’nin yakınları Bilali Habeşi Camii’ne gitti. Cami imamı, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan cep telefonu mesajı aldıklarını, Alevi vatandaşlar için sala okuyabileceklerini, ancak cemevi demeyecekleri yanıtını verdi. Daha sonra 2 camiye daha giden Külekçi’nin yakınları aynı yanıtı aldı. Bunun üzerine Cansu Külekçi’nin cenazesi salası verilmeden cemevinde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından cami imamlarına gönderildiği belirtilen cep telefonu mesajlarına ise Alevilerden tepki gecikmedi. Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Ali Yıldırım, Diyanet’in cemevini ibadethane olarak görmeyerek yeni bir politika başlattığını söyledi.

VAHİM SONUÇLARI OLUR

Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyanet’in bu kararına karşı bir açıklama yapmasını isteyen Yıldırım,“ Hükümet Alevilere karşı yeni bir politika mı uyguluyor. Başbakan bunun arkasında değil ise çıkıp bir açıklama yapmalı. Aksi halde bu Türkiye açısından vahim sonuçların doğmasına yol açar” dedi.

Diyanet’in mesajının din ve inanç özgürlüğü ile Yargıtay ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu söyleyen Ali Yıldırım, “Türkiye’de ve AİHM’de cemevini ibadethane olarak kabul eden yargı kararları ortada. Halen cemevi ibadethane olduğu için elektrik parası ödemeyen cemevleri var. Devletin bir kurumu olan Diyanet kendisini hukukun üstünde görüyor. Biz Aleviler Diyanet’e pabuç bırakacak değiliz. Bu kambur devletin üzerinden kaldırılmalı” diye konuştu.

 

Cumhuriyet

Editör: Haber Merkezi