Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- İzmir Avukatları 100. Yıl Hukukun Üstünlüğü Derneği Başkanı Atalay Aksay,  İz Web TV’ye konuk oldu, Doğan Beyazgül’ün sorularını yanıtladı.

‘İZMİR BAROSU’NUN ÇIKIŞINI GEREKSİZ BULDUM’

Atalay Aksay, İzmir Barosu’nun, Beştepe'de yapılacak olan yeni adli yıl açılış töreni için Yargıtay’ın davetini reddetmesine yönelik konuşarak, “Fikir olarak aynı düşüncedeyim. Açıldığı yer Beştepe. Orada herhangi bir bağımsız yargı veremezsiniz. Barolar Birliği ne söylerse söylesin hem vatandaşlar hem bağımsız yargının avukatlarını o söylemler tatmin etmez. Beştepe’de çıkıp kral çıplak deme durumunuz varsa anlarım ama öyle bir durumuz yoksa inandırıcı hiçbir şey yok. O yüzden İzmir Barosu’nun bu düşüncesini haklı bulsam da, ‘Biz Barolar Birliği’ni tanımıyoruz’ çıkışını da gereksiz buluyorum. Bir mücadelede saftaş durumdaysanız, safınızdaki birine ‘bu bizden biri değil’ deme lüksünüz olmamalı. İçinizde kendi sorunlarınızı çözebilirsiniz ama dışarıya bir olmalısınız” diye konuştu.

‘TARAFSIZ OLDUĞUNUZ KADAR TARAF OLDUĞUNUZ YERLERİ DE BELİRTİN’

Baroların görevlerine değinen Aksay, “Bu görevler arasında hukukun üstünlüğünde ve yargı bağımsızlığında tarafsınız, tarafsız olduğunuz kadar taraf olduğunuz yerleri de belirtmenizde sakınca yok. Barolar vatandaşların erken uyarı sistemidir. Biz avukatlar her an şüphe içinde düşünmeliyiz. Vatandaşın haklarını savunmakla görevliyiz ve her daim siyasete bir rahatsızlık veririz. Hangi ülkedeki lider barolardan avukatlardan memnun olabilir ki? Çünkü barolar sürekli demokrasiye zorlar siyasiyi. Bu da onların bizden hoşlanmaması için bir sebep” dedi.

‘VİCDANEN VE SİYASETEN RAHATSIZ EDİCİ BİR DURUM’

Diyarbakır, Van ve Mardin'in Büyükşehir Belediye Başkanları, İçişleri Bakanlığı'nca haklarında yürütülen soruşturmalar kapsamında görevlerinden alınarak yerlerine o kentlerin valilerinin kayyum olarak atanmasıyla ilgili konuşan Aksay, “Basından takip ettiğim kadarıyla bu atamalarına bir gerekçeleri var. Fakat zamanlamayla ilgili soru işaretleri var. Bu insanlar aday olduğunda dosya YSK’ ya verildiğinde de bu soruşturma vardı, ama göz ardı edilip adaylıkları onaylandı. Görülüyor ki biri görevini ihmal etmiş. Ve bence diğer soruşturmalarla birlikte bu kişiye de disiplin, idari soruşturma açılması gerekiyor. Sizin yaptığınız şey hukuki bile olsa vicdanen ve siyaseten çok rahatsız edici. Bu konuda kamuoyu bir travma yaşadı, vatandaşların verdiği oyun değersiz olduğunu gösterdiniz onlara ki bu kötü bir durumdu” ifadelerini kullandı.

Aksay ayrıca, “Adalet ütopyalardan oluşmaz, biz yargı bağımsız olsun derken bu ülkeden iyi bir örnek veremiyoruz maalesef. Hiçbir zaman bağımsız olmayan bir yargıdan adalet çıktısı alamazsınız” diye konuştu.

‘DİYANET İŞLERİ BAŞKANI YARGILANMALI, İNSANLARI DİNDEN SOĞUTUYORLAR’

Atalay Aksay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 30 Ağustos Cuma hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk’e yer vermemesi üzerine konuşarak, “Yakışıksız bir durum. Siyasetin camilere girmesi, kurucunun inkâr edilmesi, şehitler arasında onun adının zikredilmemesi yargıya taşınılacak durum. Görevini kötüye kullanma var. Bu hutbe içinde 30 Ağustos, şehitler yer alıyorsa Mustafa Kemal Atatürk’ün adı en başköşede geçmelidir. Aksi siyasetin alet edilmesidir. Bu başarısız denemeler hoş değil aksine itici bir durumdur. İnsanları dinden soğutmaya başladılar. Bu kutuplaşma hoş değil, eleştiriyor ve şikayet edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 ‘SANDIKTAN VATANDAŞIN BEKLENTİLERİ ÇIKTI’

Muhalefetin büyük illeri alması hukuki açıdan değerlendiren Aksay, “Bu sefer sandıktan vatandaşın beklentileri çıktı. Biz vatandaş sağlıklı sonuçlar alsın diye dört beş otobüs kalktık gittik. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerden bugüne kadar bu sonuçların ne kadar isabetli olduğunu görüyoruz. Ankara’da mesela, inanılmaz bir tasarruf gerçekleşti. Bu sefer iradenin doğru tecelli ettiğini ve önümüzde bir alternatif ve umudumuz olduğunu gördük. Biz üzerimize düşenleri yaptık, sıra belediye başkanlarında ve şimdiye kadar bir sorun da yok” ifadelerini kullandı.

‘FİLİZ HANIMIN KADINLARA DOKUNAN ELİ BİZ OLACAĞIZ’

Atalay Aksay, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ilişkilerine ve ortak projelerine değinerek, “Sıkı çalışmalar içerisindeyiz, şimdiden başladık bile. Biz hayatın içindeyiz, elbette sosyal hayatın içinde beraber var olacağız. Mesela Selçuk Belediye Başkanı ile beraber bir proje hayata geçirdik. Selçuk’ta ev kadınların hayata katılımlarıyla ilgili bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Selçuk Belediye Başkanı bu konuda bize kapılarını açtı. Filiz hanımın kadınları dokunan eli biz olacağız ve onlara kadın haklarıyla ilgili eğitimler vereceğiz” dedi.  

Editör: Haber Merkezi