Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de her geçen gün artan enflasyon, yaşamın her alanına üst üste gelen zamlar ve dövizin yükselişi yurttaşları yoksulluğa sürüklerken ülkeyi yöneten AKP iktidarı ise yaralara merhem olmuyor. Alım gücü düşen yurttaş mutfağında tenceresini kaynatamıyorken “müjde” adı altında açıklanan maaş zamları da beklentiyi karşılamıyor. Geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, tüm memur ve memur emeklilerin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde artırma kararı aldıklarını müjde niteliğinde açıklarken gelen tepkiler söz konusu artışın bir “müjde” değil hüsran olduğunu gösteriyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, AKP’li Kurtulmuş’un “zam” açıklamasının bir algı operasyonu olduğunu belirterek memurların son 50 yılın en yoksul dönemini yaşadıklarını söyledi.

‘ALGI OPERASYONU’

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un, tüm memur ve memur emeklilerin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde artırma kararı aldıklarına dair açıklamasını değerlendiren BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, “Son birkaç yıldır memurlar, asgari ücretten daha az zam aldı ve son dönemde alım gücü ciddi anlamda düştü. Dolayısıyla tabandan olağanüstü bir tepki var. Aslında şu an söylenen zam meselesi ‘bu tepkiyi nasıl azaltırız’ meselesi.  Ancak bu zam söylemleri kesinlikle algı operasyonu. Zaten toplu sözleşmeye baktığımızda 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için ise yüzde 8+6 olmak üzere maaşlarda iki yıl süresince kümülatif yüzde 28.62'lik bir artış söz konusu.  Şu an açıkladıkları gibi yüzde 35 zam olursa bu oran yüzde 28’den 35’e çıkmış olacak. Yani 2 yılın toplamı için 7 puanlık bir artış oluyor. Zaten ne toplu sözleşmedeki zam ne de bu söylenen zam, zam değil.  Zam olması için bizim en azından 2021’deki enflasyon kaybımızın kapatılması lazım. Ondan sonra zamma geçebiliriz. Yapılan zam enflasyon kaybımızı azaltmaktan başka bir şey değil. Dolayısıyla zamma geçemiyoruz” diye konuştu.

‘EN YOKSUL DÖNEM’

Memurların 8 senedir zamma geçemediğini ve son 50 yılın en yoksul dönemini yaşadıklarını belirten Güven, vergilerin de memurları zora soktuğunu vurguladı. Güven, “Çünkü hep 1 yıl önceki kaybı kapatmaya çalışıyor, yapılan zam da o kaybı kapatmadığı için zamma geçmiyor. Zaten memurların maaşlarının asgari ücret seviyesine düşmesinin sebebi de bu. Ayrıca ağır bir vergi dilimi altındayız. Ortalama bir memur yıllık gelirinin yüzde 24’ünü vergi olarak ödüyor. Temel tüketim maddelerine yapılan harcamaların karşılığı dolaylı vergileri de katarsak ortalama bir memur zaten aldığı maaşın yüzde 45’ini vergi olarak veriyor. Yapılan zammın zam olmamasının bir nedeni de vergidir. 2022 için 5 artı 7 olarak yapılan zam, ödeyeceğimiz vergiyi karşılamıyor. Bir önceki yılın enflasyon kaybını da karşılamıyor. Kamu emekçileri, herhalde son 50 yılın en yoksul dönemini yaşıyor” açıklamalarında bulundu.

‘EN AZ 10 BİN TL OLMALI’

Özellikle son 3 yılda memurların hızla yoksullaştığının altını çizen Güven, “Biz 3 yıl önce şunu söylüyorduk; bu hükümet geldiği dönemde en düşük memur maaşı 17 çeyrek altındı, bugün 10 çeyrek altına düştü diyorduk. Şu an ise 4 buçuk çeyrek altına düştü. Yani memurlarda 3 yılda oluşan kayıp daha önce 15 senede yaşanan kayıp. Yani 15 senede yaşanılan kaybı biz 3 senede yaşadık. Memurlar hızla yoksullaştı. Memurları yoksullaştırmak zaten hükümetin bilinçli bir politikası. Yandaş sendikalarla yaptıkları tek şey algı yönetmek. Bugün olduğu gibi memura yüzde 35 zam yapılmış gibi yapıyorlar. Aslında öyle bir şey yok” ifadelerini kullandı. Güven, memur maaşlarının en az, yoksulluk sınırı olan 10 bin lira olması gerektiğini de belirtti.

‘REFAH PAYINDAN FAYDALANAMIYORUZ’

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yüzde 35’lik zam’ ifadelerini memur emeklileri açısından da değerlendiren Güven, hem memurların hem memur emeklilerinin refah payından yararlanamadığını söyledi. Güven, “Zaten bunlar 2 yıllık toplamın işlemin ortalamasını söylüyor. Yoksa emeklilere de çok büyük bir rakam verecek değillerdir. Aslında maaşlara yılbaşında yatacak rakama yüzde 2’lik bir ilave artış olacaktır. Her 6 ayda 2 puan ilave artıştan iki yıl kapsamında değerlendirirsek, önceki toplu sözleşmeden toplam 8 puan bir fark olacaktır. Kamu emeklileri de diğer emekliler de zaten olağanüstü yoksullaşmış durumda. Toplu sözleşmelerde büyüme rakamları üzerinden pay alınması için refah payı yazılır. Ancak ne memur ne kamu emeklileri bu refah payından faydalanamıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi