İZ GAZETE - 301 madencinin öldüğü Soma maden faciası davasında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi. Mahkemenin kararı toplum vicdanını yaralayarak tepkilere neden oldu.

Soma’da yakınlarını kaybeden aileler kararın ardından Şehit Maden Aileleri ve Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciği ile Soma Madenci Anıtı önünde yanlarındaki çocukları ile açıklama yaparak, Can Gürkan’ın tahliye edilmesine tepki gösterdi.

"301 HALA YANIYOR"

Yapılan basın açıklamasında iktidar 301 madencinin öldüğü facianın davasından çıkacak kararın emsal niteliğinde olması gerektiğine vurgu yapılırken davanın şirket ve iktidar ilişkisine de tepki gösterildi.

Basın açıklamasını okuyan Sosyal Haklar Derneği Ege Bölgesi Sorumlusu Ömer Kamil Kartal, “Ülkedeki tüm vicdanlı yurttaşların canı yanıyor, 301 hala yanıyor. İktidara tutsak bir yargı her gün birer ikişer onar can alan bu vahşi ekonomik düzenle kol kola gittiği müddetçe bu yangın sönmez, alevlenir.” dedi.

Türkiye kamuoyunun karardan tatmin olmadığını belirten Kartal şöyle konuştu; “Dün akşam Türkiye gündemine bomba gibi düşen bir İstinaf Mahkemesi kararı, Soma Kömürleri AŞ'nin patronu Alp Gürkan'ı beraat ettirmiş, işin başında olan oğlu Can Gürkan'ı, böyle bir vakada ceza diyemeyeceğimiz şekilde taksir ile ödüllendirerek tahliye etmiş, bununla da yetinmeyip "ruhsat sahibi ve rödovansçı olarak maden ocağı işletme icrasından yasaklanmasına" dair kararı kaldırmıştır. Bunun anlamı şudur; Bozuk gaz maskeleriyle, havalandırmasız, yaşam odasız maden işletmeciliğine devam edilecektir. "Hadi hadi" denerek işçiler ölümüne üretim yapmayı sürdüreceklerdir ve daha nice 301'ler şu an madenlerde ekmek parası için çalışmaktadır. İktidar ise bu "Kasıt" şirketleriyle suç ortaklığını sürdürmeye kararlı görünmektedir.Tıpkı, üzerinden atamayacağı bütün kasıtlarla, Çorlu ve Ankara katliamlarından sıyrılmaya çalışan TCDD Genel Müdürü ve Ulaştırma Bakanlığı gibi, tıpkı Aladağ'da bir akşam üstü kız çocuklarımızı yakıp kavuran Süleymancı Cemaat - Milli Eğitim Bakanlığı suç ortaklığı gibi.”

MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEKLER

Soma’da yitirilen 301 can için dayanışmayla mücadele edeceklerini söyleyen Kartal “4 yıldan beri her ayın 13'ünde buradan Soma için Adalet, Sosyal Cinayetler Dur! diyerek haykırdık. Bu ahlaksız işbirliği sürdüğü müddetçe de bu hak mücadelesi ve onulu dayanışma devam edecektir.” dedi.

Açıklamada söz alan, ailelerden Elmas Kaya ise öfkesini haykırdı. Can Gürkan’ın tahliye kararı için ‘İçim yanıyor’ diyen Kaya, konuşmasında seslendiği Somalılara “Biz her ayın 13’ünde buraya gelip ölen yakınlarımızı anarken uzaktan bize bakıp alay ediyordunuz. Can Gürkan tahliye oldu, madencilik yapma cezası da kaldırıldı. Can Gürkan Soma’ya dönüp madencilik yapmaya başladığında ya siz ya da çocuklarınız gidip onun madeninde çalışacaksınız. Siz de benzer şeyleri yaşayıp burada basın açıklaması yaptığınızda bugünleri ve bizlerin halini anlayacaksınız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi