İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken ‘Bölücülük’ suçlaması ile 1994 yılında tutuklanan İlhan Çomak hâlâ tutuklu. Çomak’ın duruşması yarın İstanbul Çağlayan’da görülecek. Duruşma öncesi İlhan Çomak’ın ailesi, 1994’te devletin ya da yargının mantığı neyse hâlâ aynı olduğunu, bu nedenle davada bir sonuca gidemediklerini dile getirdi.

Bingöllü olan aile, Çomak’ın tutuklanmasının ardından karşılaştıkları baskılar üzerine aynı yıl İzmir’e göç etmiş. Baba Cebrail Çomak, Köy Hizmetlerinden emekli, anne Zetun Çomak ise, hiç çalıştınız mı sorumuzu, “Ben hep zamanımı İlhan’ın peşinde, cezaevlerine gidip gelerek geçirdim, emekli olacaksam bu nedenle olmam lazım” diyerek yanıtladı.

İkisi cezaevinde olan, ikisi üniversitede okuyan 6 çocuğuna yıllarca tek maaşı ile bakmak durumunda kalan baba Cebrail Çomak, Türkiye’de adaletin olmadığını ifade ediyor. İlhan’ın durumunun Kürt sorunu ile yakından ilgili olduğunu belirten Cebrail Çomak, “Çözüm istiyoruz, silahla, vurmakla öldürmekle bitiremediler, bitmez. Barış istiyoruz. Adalet istiyorum sadece İlhan için değil herkes için adalet istiyorum” diyor.

‘BARIŞ GELSİN İSTİYORUZ’

Anne Zeytun Çomak artık 23. yıla girdiklerini, geçen sürenin kendisine 43 yıl kadar uzun geldiğini belirtiyor. “23 yıldır görüşüne giderim bırakır geri gelirim, elimden bir şey gelmiyor. Bir insana o kadar zulüm, işkence, eziyet dünyada olur mu bilmiyorum, demek ki oluyormuş.  Yargı diyor ki özgürlük var, eğer özgürlük hak hukuk var ise benim için neden yok? Bir şey yaptıysam boynum ipten incedir ama bir şey yapmadıysam bu nedir?”

Çomak ailesinin bir çocuğu ODTÜ’de okurken gerilla olmuş, 2005 yılında ise yılan sokmasından yaşamını yitirmiş. Bir kızları da halen Şakran Cezaevinde. Anne Zeytun Çomak da en büyük taleplerinin barışın gelmesi olduğunu vurgulayarak, “Biz barış istiyoruz, barış, barış... Şu an savaştır ve herkes ölüyor. Evleri yıkılanlar çadırlarda yaşıyor. Artık sonbahar geldi, çocuklar okula gidiyor, yaşamları o kadar zor ki. O insanlar yine de barış istiyor” diyor.

‘KARAR DURUŞMASI OLABİLİR’

İlhan Çomak’ın yurt dışında yaşayan ağabeyi Nazım Çomak, son 3 yıldır yeniden yargılama sürecine girildiğini ve davayı kamuoyunda duyurmaya başladıklarını anlatarak, 1994’te devletin ya da yargının mantığı neyse hâlâ aynı olduğunu bu nedenle davada bir sonuca gidemediklerini dile getirdi. 

“Kürt sorununun çözümüne hâlâ askeri yöntemler ve şiddet mantığı çerçevesinde bakılıyor. 1994’te DGM’ler vardı. Bugün Ağır Ceza Mahkemeleri var. Askeri hakimin değişmesi, üyenin değişmesi fark etmiyor. Ağır ceza mahkemesinin dile getirdiği şey de DGM’nin verdiği karar, buna dokunmuyoruz oluyor. Dava bir bütün olarak bozulduğu için tıpkı benzer olaylarda olduğu gibi İlhan’ın tutuksuz yargılanması gerekiyor. Yeterli delil olmamasına rağmen İlhan 22 yıldır cezaevinde ve 8 yıl daha yatırmaya çalışıyorlar” diyor.

Bu duruşmanın karar duruşması olacağını belirten Nazım Çomak, “Kamuoyundan destek istiyoruz. Bazı kesimler sadece kendilerine yöneldiği zaman bağırıyorlar adalet diye. Adalet herkese lazım. Son üç ay içerisinde devletin, iktidarın neler yapabileceğini herkes çok net bir şekilde gördü. Farklılıklarımız olabilir, birleşmezsek, farklı isimler takarak, farklı gerekçeler öne sürerek hepimizi götürecekleri yer İlhan’ın yanı” diyor.

(Evrensel)

Editör: Haber Merkezi