İzmir'de 1970'li yıllardan bugüne kadar süren Balçova Arsa Mağdurları sorununda önemli gelişme yaşandı. İnciraltı'nda bir kafede toplantı yapan mağdurların avukatı Mustafa Kemal Turan, binlerce mağduru sevindiren ve umutlandıran açıklama yaptı. Turan, Balçova Belediyesi'nin 1970'li yıllarda 5 bin kişiyle yaptığı anlaşmayla "300 metrekare arsa bedeli olarak 3 bin TL" toplayarak Maliye Hazinesi'nden 2 milyon 800 bin metrekare arsa aldığını, vatandaşa hak sahipleri adına tescilini, imar planının yapılmasıni vadettiğini söyledi.

Belediye ile vatandaş arasında yapılan sözleşmenin gereği olarak vatandaşın ödemesini peşin yaptığını belirten avukat Turan, "Ancak anlaşmanın devlet tarafı olan belediye 5 bin vatandaşın 1500 tanesine tapularını bile vermemiş, tapuları verilen 3 bin 500 vatandaşa ise imar ve yapılaşma hakkı verilmemiştir. Halbuki anlaşmanın belediye tarafı vatandaştan toplanan arsa satış bedelleri ile ülkemiz şartları içinde bir ilçe belediyesinin yapamayacağı ölçekte Balçova Barajı, Balçova Teleferiği ve Beş Yıldızlı Grand Plaza Oteli gibi büyük projeler yapılmıştır" diye konuştu.

Üç grup Balçova arsa mağduru olduğunu belirten Avukat Turan, ilk grubun "Tapusunu alıp Karayolları'ndan kamulaştırma bedelini alan ama ecri misil bedelini alamayan", ikinci grubun "Tapusunu ve imar haklarını ve ecri misil bedelini alamayan", üçüncü grubun ise "Tapusunu alıp, imar hakkını ve ecri misil bedelini alamayan" mağdurlar olduğunu söyledi. İlk grubun tapusunu alıp ayrıca Karayolları tarafından kamulaştırma bedelini alan, ancak kamulaştırma tarihine kadar uğradığı hak kaybı açısından ecri misil bedeli alamayan mağdur kitlesi olduğuna dikkat çeken Turan, diğer iki grup açısından durumu en iyi olanların bunlar olduğunu söyledi. Turan, üç grubun haklarını savunmak adına önce iç hukuk yollarına başvurdukluranı, bu netice vermeyince hak arayışında, ilkini 2005 tarihinde diğer iki grubu ise 2007 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi.

Avukat Turan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2005 yılında bireysel başvurusunu yaptıkları birinci gruptaki bazı hak mağdurları için 12 Temmuz 2016 tarihinde ilk kararını verdiğini, bu kararın diğer mağdurlar için de emsal teşkil edeceğini söyledi. Turan bu haktan 1000 arsa mağdurunun yararlanacağını açıkladı. Turan "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu birinci grup mağdurlar için aldıkları kamulaştırma bedeli kadar ecri misil bedeli verilmesi, ve sair zararları karşılanmak kaydı ile konunun sulha kavuşacağını, aksi takdirde mağdurların bu manada tazminat alacağını karara bağlamış ve 6 Eylül 2016 tarihi itibariyle son süre vermiştir. Devlet'in 6 Eylül'e kadar yanıt vermemesi durumunda, AİHM tazminat ödenmesine de hükmedecek" dedi. Turan, kamulaştırma bedeli olarak 200 bin TL alan bir hak sahibine ecri misil olarak bu bedelin günün koşullarına göre güncellenmiş karşılığının, maddi-manevi zararları, belirlenecek faiz de eklenerek ödeneceğini söyledi.

Mağdur durumda bulunan diğer iki grubun davalarının daha sonra açıldığı için henüz sonuçlanmadığını belirten Turan, ancak bu karardan sonra bu davaların da aynı şartlarda sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Turan, "O dosyalardaki kamulaştırma bedeli bu güne uyarlanacak. Ayrıca bu bedele ilave olarak bu kararda belirlenen kriterlerle ecri misil ve sair zarar bedelleri karara bağlanacaktır. Her üç grup için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin konu hakkında verdiği tazminatların alınmasından sonra öncelikle 1980 Askeri Darbe Yönetimi olmak üzere kusuru olan tüm siyasetçi veya bürokrat tüm sorumlulara rücu davası açılacaktır" ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi