Konak'a bağlı Sakarya Mahallesi'nde, kent merkezindeki önemli tarihi hazinelerden biri olan Agora ören yerinin güneyinde bulunan Eşref Paşa Caddesi’ne cepheli tarihi tonozlu yapı, bina sahiplerinin kapılarını araştırmacılara açmasıyla gün yüzüne çıktı.

İLGİLİ HABER: İkiçeşmelik'te bir tünel bulundu

Agora ören yerine yakın tonozlu yapı, ilk incelemeleri yapan uzmanları şaşırttı.

YEŞİVA OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

Yıllar önce İsrail’e göç ederken Musevi bir doktor tarafından satılan tarihi yapının, ilgi ve tanımlanmayı beklediğini belirten kent tarihi yazarı Orhan Beşikçi, "Konu ile ilgilenen ve tarihi yapıyı ilk kez görüp değerlendirmelerde bulunan araştırıcılar, mahallede bulunan Sonsino Sinagogu ile yakınlığına ve zemin katta bulunan tonoz örneklerine dikkat çekti. Musevi dinsel yapılanması içerisinde sinagog (ibadethane), mikve (arınma havuzu) veya yeşiva (Yahudi din okulu) olarak kullanılma ihtimalinin yüksek olduğunu tahmin ettiklerini söylediler. Geçen yüzyılın izlerini taşıyan tonozlu yapının, mescit, kilise, sinagog üçlemesi, konut, han ve kortijo mimarisine ev sahipliği yapan mahallede, İzmir tarihine, turizmine zenginlik sağlayacağı yorumunda bulundular" diye konuştu. 

İLGİLİ HABER: Efsane tünel belgesel oldu

Tonozlu yapıyla ilgili araştırma yapılması konusunda ilgili kurumlara başvuru yapan bina sahipleri ise, yetkililerden haber beklediklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi