İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, kış aylarında salgına dönen grip başta olmak üzere birçok hastalıktan korunmak için fiziksel aktiviteyi arttırmak gerektiğini belirtirken haftanın 3 günü sabah personeli ile birlikte aerobik yapıyor. Çalışanların çoğu yanında spor kıyafeti ve ayakkabı getirirken, hazırlıksız olanlar botlarıyla aktiviteye katılıyor. Yağmurlu günlerde kapalı mekanda yapılan, yaklaşık 1 saat süren egzersizleri, beden eğitimi uzmanları yaptırıyor. Müdürlükte çay içenlere şeker servisi yapılmazken, yemekhanede masaya tuzluk konulmuyor, yemek menüsünü diyetisyen hazırlıyor, duvarlara asılan uyarıcı yazılarla merdiven kullanımı özendiriliyor.

İl Halk Sağlığı Müdürü Kızılkaya, hareketsizlik nedeniyle dünyada her yıl 3.2 milyon insanın hayatını kaybettiğini, bu sorunun obezite, tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri ile insülin direnci üzerinde olumsuz metabolik etkilere yol açtığını söyledi. Kızılkaya, yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmayanların haftada 4- 5 gün ve günde 30 dakika hafif veya orta düzeyde fiziksel aktivite yapan bireylere göre ölüm riskinin yüzde 20- 30 arasında arttığını anlattı. Kızılkaya, şunları söyledi:

"Sabah saatlerinde spor yapmak güne çok iyi motive olmamızı sağlıyor. Düzenli fiziksel aktivetiyi yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Türkiye genelinde kadınların yüzde 87'si, erkeklerin ise yüzde 77'si yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmıyor. Amacımız; 15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranını yüzde 31'den yüzde 62'ye çıkarmak. Hareketli yaşamı teşvik için İzmir'in farklı bölgelerinde semtin kültürüne, demografik yapısına uygun olarak program uyguluyoruz. Alsancak'ta kadınlarla toplanıp zumba, step yaparken Limontepe'de halay çekiyoruz."


Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)

 

 

Editör: Haber Merkezi