Büro Emekçileri Sendikası'nın İzmir depremine ilişkin açıklama yaparak emekçilerin depreme dayanıklı binalarda hizmet vermek istediklerini söyledi. Açıklamalarda büro emekçilerinin uzun süredir depremde hasar gören binalarda çalıştırıldığına dikkat çekildi.

İzmir depreminden sonra hasar gören kamu binaları arasında yer alan Karşıyaka Adliyesi Çiğli Ek Binası’na ilişkin Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka Adliye Çiğli Ek Binası önünde yapılan basın açıklamasına adliye binasında çalışan kamu emekçilerinin yanı sıra BES Genel Başkanı Bahadır Bedircioğlu da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, depremden sonra adliye binalarının hasar gördüğünü hatırlatarak, “Yargı emekçileri iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan çalışmaya zorlanmıştır. Bugün bu binada duruşmaların yapılması, mübaşir, zabıt katibi ve hakimlerin çalışması, vatandaşın hizmet alması maalesef sağlıklı değildir” dedi.

“UZMANLARINCA HAZIRLANMIŞ BİR RAPOR VAR MIDIR?”

Çiğli Belediyesi uzmanlarınca yapıldığı söylenen inceleme sonucunda binada hasar olmadığının söylendiğini ifade eden Güven, “Ancak binayı Karşıyaka Adliyesine tahsis eden ve ortak kullanan Çiğli Belediyesinin kendi katlarında çalışma olmadığını dün tespit etmiş bulunmaktayız. Buradan öncelikle Çiğli Belediyesine soruyoruz, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Kendi katlarınızda çalışmayı durdururken nasıl Karşıyaka Adliyesine çalışabilirsiniz diyebiliyorsunuz? Hangi rapora göre bu yargı çalışanları çalışmaya zorlanmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar etüt standartlarında göre bu binada yapısal hasar olmadığını gösteren gerçekten konunun uzmanlarınca hazırlanmış yasal kriterlere uygun bir rapor var mıdır?” diye sordu.

“ADLİYE ÇALIŞANLARI RANT İÇİN MAĞDUR EDİLİYOR”

Bölgeye hizmet verebilecek büyük ve sağlıklı bir hizmet binasının bir an önce yapılarak Karşıyaka Adliyesine tahsis edilmesi ve vatandaşın da daha iyi hizmet almasının sağlanması gerektiğini söyleyen Güven, “Maalesef Karşıyaka Başsavcısı ile yapılan görüşmelerden de anlaşıldığı kadarıyla Adalet Bakanlığına tahsisli yeterli arsa olmasına rağmen arsanın denize yakın olması rantının çok yüksek olması v.b. sebeplerle bu projenin yıllardır engellendiği yönündedir. Vatandaş ve çalışanlar yıllardır bu bölgeye hizmet verecek bir büyük adliye binasından rant hesapları nedeniyle mağdur edildiği açıktır” diye konuştu. 

“İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ”

“Pandemi koşullarına da uygun olmayan, hijyeni sağlanmayan Karşıyaka Adliyesi Çiğli ve Karşıyaka çarşıdaki ek bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar etüt standartlarına göre yapısal hasar olmadığını gösteren rapor olmadığı sürece çalışma güvenli değildir” diyen Güven sözlerini şöyle sürdürdü; “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre can güvenliği açık bir şekilde tehdit altında olan emekçilerin çalışmama hakkı vardır. Bu nedenle Karşıyaka Adliyesi yetkililerinden hasarlı binalarda çalışanların can güvenliğini esas alarak idari izin verilmesini veya başka sağlıklı bir binada hizmet etmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Önce can güvenliği, önce yaşam hakkı, sağlıklı binalarda insanca çalışma koşullarında çalışmak tüm emekçilerinin hakkıdır" 

Editör: Haber Merkezi