GÜLSEN CANDEMİR - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, dört yıl önce Diyarbakır’da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi andı. İzmir Barosu önündeki anmada açıklamayı yapan Av. Özgür Yılmazer, Elçi’nin ölümüne giden süreci “Ulusal bir televizyon kanalında yaptığı açıklamanın ardından önce malum çevrelerce hedef gösterildi, ardından Diyarbakır Barosu'ndaki makamında gözaltına alındı, ilk açıklamasının bir ay sonrasında ise Diyarbakır'da katledildi.” diye özetledi.

ONURLU BİR YAŞAM BIRAKTI

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ÖHD ve ÇHD adına yapılan anmada konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer; " Tahir Elçi, 49 yıllık kısa yaşamında yargısız infazlar, işkenceler, köy yakma davaları, faili meçhuller başta olmak üzere yüzlerce dosyada mağdurların avukatlığını yaptı. 28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare'nin altında yaşamını yitirdiğinde geride, sesine ses, umutsuzluğuna umut olduğu binlerce insan, birlikte omuz omuza mücadele yürüttüğü yüzlerce meslektaş, bir eş, iki güzel çocuk ve onurlu bir yaşam bıraktı.”diye konuştu.

SON NEFESİNDE BİLE

Tahir Elçi'nin katillerinin aradan geçen dört yıla rağmen yargı önüne çıkarılmadığını ifade eden Av. Özgür Yılmazer, olay yeri incelemesinin bile uygun şekilde yapılmadığını belirtti. Yılmazer: “Adli Tıp Kurumu'nda devam eden işlemlerde delil karartıldığına dair ciddi şüpheler oluştu. Soruşturmada 2 başsavcı, 4 savcı değişti. Video kayıtlarında ateş ettiği görülen 4 polis ise şüpheli olarak dinlenilmedi. Avukatların talepleri dikkate alınmadı. Kısacası Devlet, bu cinayeti örtmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Av. Tahir Elçi, barışa ve kardeşliğe adanmış bir hayata yakışır şekilde son nefesini vermeden önce Diyarbakır Dört Ayaklı Minare'nin altında "Savaşlar, çatışmalar, operasyonlar bu alandan uzak dursun" demişti. Bizler, Tahir Elçi'nin dostları ve meslektaşları olarak arkadaşımızın bu son sözlerini bir vasiyet olarak kabul ediyoruz. Onun insan haklarına saygılı, demokratik bir ülkede yaşama arzusunu gerçekleştirene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Av. Tahir Elçi cinayeti dosyasını, hayatı boyunca çözülmesi için çabaladığı faili meçhuller arasına yazdırmayacağız.” dedi.

Açıklamanın ardından baro önündeki kitle, Tahir Elçi’nin katledilmesini alkışlarla protesto etti.

NE OLMUŞTU:

Tahir Elçi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, daha önceki çatışmada zarar gören tarihi dört ayaklı minare önünde bir grup avukat ile sabah saat 11 civarında açıklama yaparken vuruluştu. Olayın üzerinden dört yıl geçmesine rağmen tutuklu kimse bulunmuyor.

Editör: Haber Merkezi