Ege Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından düzenlenen “Dünya Politikasında Bölgesel Sorunlar ve Güncel Gelişmeler” başlıklı çalıştay kapsamında “Türkiye-AB İlişkileri” konulu panel gerçekleştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Zuhal Ünalp Çeper, “2014 Ukrayna Krizi sonrası AB-Rusya ilişkileri” hakkında sunum yaptı. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan sorunları aktaran Dr. Çeper, bölgede olan siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa değindi.

 “Berxit:Gelecek Sorunlar, Senaryolar” konulu sunumu yapan ESAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sinem Kocamaz,   “Brexit oylamasında yaşlı nüfusun yeniliklere kapalı olduğunu görmüş olduk. Genç kesim ve yaşlı nüfus arasında görüş farklılığı bu referandum ile ortaya çıktı” dedi.

Britanya’da, Brexit sonrası oluşabilecek muhtemel sorunları ve senaryoları da anlatan Yrd. Doç. Dr. Kocamaz, “Britanya Ekonomisi Brexit’ten sonra serbest ticaret bölgesinde olamaz. Ülke geneline baktığımızda, aynı zamanda işçiler de mağdur edilmemeli. Britanya’da nüfusun büyük bir kesimi hizmet sektöründe çalışıyor. Bu sebeple yapılacak düzenlemeler,  bu hizmet sektörünü mutlaka kapsamalı. Brexit sonrası en iyi senaryoda bile Britanya ekonomisi mutlak bir şekilde düşüş yaşayacak ve kamu harcamalarında sıkıntılar yaşanacaktır” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Sevgi Çilingir, “Brexit Sonrası Avrupa Göç Politikası” sunumunu gerçekleştirirken DEMIS’TEN (Association for Development, Migration and Social Sciences) Doç.Dr.Çiğdem Üstün ise “AB-Türkiye İlişkilerinde Demokratikleştirme Sorunsalı” konulu sunumunu yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Kocamaz, bu yıl ilki gerçekleşen çalıştayı değerlendirerek, “Bu yıl kendi alanımızda İzmir’de bir ilki gerçekleştirdik.Kıymetli akademisyenleri bir araya getiren güzel bir çalışmaya imza attık. Bu çalıştay raporu, Ege Stratejik Araştırmalar Merkezi dergimizde yayımlanacak. Akademik hayatta farklı iş birliklerini harekete geçirmek için bu rapor önemli. Akademisyenleri bir araya getirerek, farklı konularda konuşarak bilgi alışverişinde bulunulması çok kıymetli’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi