DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  Aliağa’da Muammer Sezgin tarafından yapılması planlanan Maden (Andezit- Bazalt) Ocağı, Kırma Eleme Tesisi ve Asfalt Plent Tesisi projesi için yapılacak Halkın Katılım Toplantısı gerçekleşemedi.  

Yapılmak istenen tesisin tarım alanlarına zarar vereceğini ifade eden halk, “Daha önce bir meramız vardı, taşocağına gitti. Diğer meramız cezaevi inşaatına gitti. Son meramız bu, bunu da elimizden alırsanız biz ne yapacağız?” diye tepki gösterdi.

Aliağa Çevre ve Kültür Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, yaşanılanları İz Gazete’ye anlattı. ALÇEP olarak tesisin yapılmasına karşı çıktıklarını belirten Küçükakyüz, “Resmen zehir soluyoruz. Bu ilçe kapasitesini bir yerde doldurdu ve aşıyor, bu işin bir yerde durması gerekiyor” dedi. 

‘ZATEN ZOR GEÇİNİYORUZ’

Zeki Küçükakyüz, Aliağa Çevre Platformu olarak oraya vatandaşlara destek amaçlı gittiklerini ifade ederek, “Burada bir maden tesisi yapılması isteniyor. Köylüler de, ‘Daha önce bir meramız vardı, taşocağına gitti. Diğer meramız cezaevi inşaatına gitti. Son meramız bu, bunu da elimizden alırsanız biz ne yapacağız? Bunun sesi, tozu tarım alanlarımıza, zeytinlerimize zarar verecek, burada bir hayvancılığımız var, az da olsa zeytinciliğimiz var, onu da kaybedersek ne yapacağız, zaten zor geçiniyoruz’ diyorlar. Biz de gidip arkadaşlarımıza sürecin nasıl ilerlediğini ve ne yapmaları gerektiğini anlatarak destek olduk” dedi.

‘BİZ SİZİ DİNLEMEK İSTEMİYORUZ’

Toplantı zamanı geldiğinde köylüler Bakanlık temsilcilerine ‘Biz sizden bilgi almak istemiyoruz, sizi dinlemek istemiyoruz’ ifadeleriyle tepki gösterdiklerini ve toplantıya katılmadıklarını ifade eden Küçükakyüz, “Onlar da bir on dakika bekleyip toplantıyı sonlandırdı” dedi.

‘ZEHİR SOLUYORUZ’

Aliağa Çevre Platformu olarak bu tesisin yapılmasına karşı çıktıklarının altını çizen Küçükakyüz, “Dün cüruf bertaraf tesisi, bugün bu…  ‘Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ başlıklı çalışmada Aliağa zaten İzmir’in en kirli ve kirletici ilçesiydi. Biz burada yaşıyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız burada yaşayacak. Resmen zehir soluyoruz. Bu ilçe kapasitesini bir yerde doldurdu ve aşıyor, bu işin bir yerde durması gerekiyor. Bunun için de mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi