Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’in Konak ilçesinde, 1927 yılında dönemin Valisi Kazım Dirik tarafından temeli atıldığı bilinen ve 92 yıllık tarihe sahip olan Necatibey Ortaokulu için alınan yıkım kararı uygulanmaya başladı. 1929 yılından bu yana eğitim veren, kent belleğinde yer etmiş olan tarihi okul için Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yapının tescil edilmesi ve korunmasına dair gerekçeleri içeren bir rapor ile İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştu. Ancak Kurul, söz konusu okulun korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği taşımadığına karar vererek tescilini uygun bulmamıştı. Kurul kararının ardından Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yıkımı engellemek adına yürütmeyi durdurma başvurusunda bulundu. Yürütme durdurma istemi henüz yanıtlanmazken okulun yıkım işlemleri ağaçların kesilmesiyle başlatıldı.

‘DOĞRU BULMUYORUZ’
Konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, “Biz yıkım kararı için yürütmeyi durdurma başvurusunda bulunduk. Ancak henüz yanıtlanmadı. Yıkım işleminin ağaçların kesilmesiyle başlatıldığını öğrendik, ağaçların kesilmesinin ardından da yıkım başlayacak. Henüz yürütmeyi durdurma başvurusunun yanıtı gelmemesine rağmen yıkım işleminin başlatılmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.



‘AB PROJESİ OKULU’ İDDİASI
Kahraman ayrıca, Necatibey Ortaokulu’nun yıkılıp yerine Avrupa Birliği’nin (AB) ‘Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi ve Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim’ projesi kapsamında Suriyeli ve Türk çocukların eğitim alması planlanan okullardan birinin yapılacağını öne sürdü. Kahraman, “Anladığımız kadarıyla okul yıkıldıktan sonra yerine AB Projesi kapsamında yabancı çocuklar için okul yapılacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi