Şenlikte ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda; İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Menemen İlçe Başkanı Serdar Değirmenci ve Bosna Hersek Fahri Başkonsolososu Kemal Baysak’ın de katıldığı Srebrenitsa Soykırım Anıtı Menemen Belediye Başkanı CHP’li Serdar Aksoy’un “Srebrenitsa’yı Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız”  sözleriyle açıldı. Açılış sonrası soykırımda hayatını kaybedenler için dua edildi. Beyaz güvercinler uçurularak, eski Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç anıldı.

Daha sonra Kubilay Kültür Merkezi’nde tarihçi yazar Sinan Meydan’ın Kurtuluş Savaşı öncesi, sırası ve sonrasında yaşananları anlattığı Kurtuluş Destanı söyleşisi Menemenlilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

KONSER ÖNCESİ SAYGI DURUŞU

Cumhuriyet Meydanı’nda Süavi konseri öncesinde Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal marşı okundu. Süavi  konseri sanatçının sevilen şarkılarından “Tükenme” ile başladı. Albümlerinde yer alan şarkılar, türküler, ağıtlarla sürdü. Bir çoğu yaşanmış acı olaylar üzerine yazılmış şarkıların öykülerini de anlatan sanatçıya beş bin dolayında Menemenli  hemen tüm parçaları birlikte söyleyerek eşlik etti.  “Kan Gider”, “Çökertme”, “Bu Memleket Bizim”,  “Mavi Kanatlı Uçurtma”, “Drama Köprüsü”, “Karlı Kayın Ormanı”, “Dağlardır Dağlar”, “Deniz Üstü Köpürür”, “Namus Belası”, “Turnalar”,  parçalarıyla dinleyenleri coşturan Süavi şarkı aralarında  Srebrenitsa’da toplu mezarların bulunmasını sağlayan Mavi Kelebekler’in öyküsünü ve bir grup yazar-sanatçı ile Bosna’da yaşadıklarını anlattı, şiirler okudu.  “Yalı çapkını” şarkısında  çakmaklar ve cep telefonlarının ışığında Başkan Serdar Aksoy eşiyle sahne önünde dans etti.

'İNADINA BARIŞ, İNADINA ATATÜRK DİYECEĞİZ'

Süavi seçim öncesinde Menemen’de bir konser yapmak üzere sözleştiklerini ancak, bürokratik yada bilmediği başka bir sebeple konserin iptal edildiğini, o zaman aday olan Serdar Aksoy’un kendisine “Ben bu seçimi kazanacağım ve bu konseri belediye başkanı olarak mutlaka yapacağım” dediğini hatırlattı. Menemenlilere “Tutarlılık böyle bir şeydir. Bir konser sözünü bile unutmayan başkan, sizlere verdiği sözleri hiç unutmaz” diyerek seslendi.   Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy sanatçıya teşekkür etti, çiçek ve Menemenin simgesi testi armağan etti. Aksoy konuşmasını “Bugün Dünya Barış Günü. Biz her zaman inadına Barış diyeceğiz, inadına Cumhuriyet diyeceğiz,inadına Gazi Mustafa Kemal Atatürk demeye devam edeceğiz” sözleriyle bitirdi.

Süavi konseri,  Menemenlilerin ayakta ve birlikte söylediği “Çav Bella” halk türküsüyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi